Kirjallisuudentutkimus:tableau

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

tableau

tableau
Määritelmä kuvaelma, eeppinen asetelma, staattinen tilannekuva, "elävä kuva"
Selite 1700-luvulla filosofi ja kirjailija Denis Diderot kannatti niiden käyttöä kuvittamassa emotionaalisia tai moraalisia tiloja, kun taas myöhemmissä melodraamoissa ne toimivat kliimaksina näytöksen lopussa. 1900-luvun alussa tableau vivant oli tärkeä elementti amerikkalaisissa revyissä (esim. Ziegfield Follies). Modernina esimerkkinä voidaan mainita Stephen Sondheimin musikaali Sunday in the Park with George (1983), jossa Georges Seurat'n maalaus A Sunday Afternoon on the Island of la Grande Jatte (1884) herää eloon.

Tableauksi on kutsuttu myös sitä, että kertomuksessa tai runossa ihmisryhmää kuvataan liikkumattomissa asennoissa. Esimerkiksi Eugene O'Neillin, Thornton Wilderin ja Bertolt Brechtin näytelmiin sisältyy lyhyitä jaksoja, jolloin näyttämöllä olevat henkilöt ovat ikään kuin jähmettyneet asentoihinsa; tableau-asetelmilla voidaan painottaa tietyn tilanteen merkitystä koko näytelmän kannalta. 1800-luvun melodraamoissa ja farssimaisissa komedioissa käytettiin näytöksen lopussa usein tableau-asetelmaa, joka päättyi esiripun laskeutumiseen. Nikolai Gogolin näytelmä Revizor (1836, Reviisori) päättyy siihen, että esiripun laskeutuessa kaikki näyttämöllä olevat henkilöt seisovat kuin kivettyneinä paikoillaan; heille on juuri ilmoitettu, että todellinen reviisori on saapunut ja he tajuavat siihen asti olleensa tekemisissä huijarin kanssa.

1800-luvun puolenvälin tienoilla Ranskassa tableaux vivants (elävät taulut) tuli suosituksi seurapeliksi. Ihmiset jäljittelivät kuuluisien maalausten tai patsaiden asentoja. Hiljaa seisovien esiintyjien aiheena saattoi olla myös Raamatun kohtaus tai jokin historiallinen tapahtuma. Niitä tehtiin myös Suomessa 1800-luvun lopulla.

Vieraskieliset vastineet

tableauenglanti
living pictureenglanti
tableauranska
tableau vivantranska
tablåruotsi
tummpiltviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003, LawJ2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:tableau. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tableau.)