Kirjallisuudentutkimus:sketsi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

sketsi

sketsi
Määritelmä
1) yleensä kestoltaan lyhyt, tavallisesti koominen näytelmällinen esitys tai kuvaelma, joka sisältyy esim. revyyseen tai television viihdeohjelmaan
2) aiemmin tarkoittanut myös novellin kaltaista mutta juonen ja henkilökuvauksen suhteen vaatimattomampaa suppeaa proosakirjoitusta, joka ilmestyy esim. sanomalehdessä tai aikakauslehdessä
Selite Alun perin sketsimuotoisia esityksiä on esitetty teattereissa. Nykyään sketsejä esitetään myös televisiossa tai erilaisissa tilaisuuksissa. Yleensä sketseissä esiintyy vähintään kaksi näyttelijää. Sketseissä käsitellään usein parodian keinoin erilaisia ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä. Amerikkalainen Saturday Night Live -ohjelma on hyvä esimerkki runsaasti sketsejä sisältävästä komediasarjasta.


Esimerkki kaunokirjallisesta sketsistä on Charles Dickensin varhainen lontoolaiskertomusten kokoelma Sketches by Boz (1836).

Vieraskieliset vastineet

sketch (luo nimityssivu)englanti
sketch (luo nimityssivu)espanja
sketch (luo nimityssivu)italia
sketch (luo nimityssivu)ranska
sketch (luo nimityssivu)ruotsi
Sketch (luo nimityssivu)saksa

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:sketsi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:sketsi.)