Kirjallisuudentutkimus:samizdat

    Tieteen termipankista

    samizdat

    samizdat
    Selite

    Vuoden 1966 tienoilla käyttöön tullut käsite, jolla tarkoitettiin sellaisia neuvostoliittolaisten toisinajattelijoiden maanalaisia kirjoituksia ja teoksia, jotka kiersivät konekirjoitusliuskoina tai niiden monisteina lukijalta toiselle. Samizdat-kirjallisuudelle olivat ominaisia kommunistista puoluetta vastustaneet näkemykset. Se edusti vastajulkisuutta ja vaihtoehtoista kulttuuria; paljastuessaan julkaisijoita uhkasi työpaikan menetys ja vankeusrangaistus.


    Keskeistä samizdat-kirjallisuutta olivat Andrei Sinjavskin romaanit, Aleksandr Solženitsynin monet teokset - kuten V pervom krugu (1968, Ensimmäinen piiri) - Andrei Saharovin poliittiset artikkelit sekä aikakauslehdet Feniks ja Sintaksis. Myös Boris Pasternakin romaani Doktor Živago (1956, Tohtori Živago), Mihail Bulgakovin romaani Master i Margarita (1967, Saatana saapuu Moskovaan'), Joseph Brodskyn, Vladimir Voinovitšin ja Osip Mandelštamin teokset tunnettiin samizdatina ennen julkaisemistaan Neuvostoliitossa tai ulkomailla. Uudistushenkisen perestroikan ja avoimuutta korostaneen glasnostin ansiosta samizdat menetti 1980-luvun lopulla vihdoin merkitystään.
    Lisätiedot Venäjän samizdat=omakustanteena julkaiseminen; sam=itse, izdatelstvo=kustantamo

    Erikieliset vastineet

    samizdatvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Kirjallisuudentutkimus:samizdat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:samizdat.)