Kirjallisuudentutkimus:retorinen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

retorinen

retorinen (luo nimityssivu)
Definition puhetaidollinen, korusanainen, korkealentoinen
Explanation Retorisella ironialla tarkoitetaan esitystapaa, jossa puhujan asennoituminen ja äänensävy on vastakkainen sille mitä hän sanoo. Retorista ironiaa ovat viljelleet esim. Jonathan Swift, Voltaire ja Anatole France. Retorisella kysymyksellä tarkoitetaan kysymystä, johon ei odoteta vastausta, tai kysymystä johon vastaus on enemmän tai vähemmän itsestään selvä. Tyylikeinoa on käytetty paljon julkisissa puheissa, etenkin pyrittäessä vetoamaan tunteisiin. Esimerkiksi juutalainen Shylock latelee joukon retorisia kysymyksiä Shakespearen näytelmässä The Merchant of Venice (1596-97, Venetsian kauppias, suom. Paavo Cajander):
Eikö juutalaisella ole silmiä? Eikö juutalaisella ole käsiä, raajoja, jäseniä, aisteja, haluja, himoja? Eikö sama ruoka häntä ravitse, samat aseet häntä voita, samat taudit häntä etsi, samat rohdot häntä paranna, sama talvi ja kesä häntä lämmitä ja viluta kuin kristittyä? Jos meitä pistätte, emmekö vuoda verta? Jos meitä kutkutatte, emmekö naura? Jos meitä myrkytätte, emmekö kuole? Ja jos meille vääryyttä teette, emmekö sitä kostaisi?
Myös retoriset huudahdukset ja yleisöön suoraan vetoamiset ovat kirjallisuudessa tavanomaisia.

Equivalents

rhetorical (luo nimityssivu)englanti
rhétoriqueranska
retorisk (luo nimityssivu)ruotsi
rhetorisch (luo nimityssivu)saksa
retooriline (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2019: Kirjallisuudentutkimus:retorinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:retorinen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →