Kirjallisuudentutkimus:neologismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

Explanation luuri käyttöön otettu sana; uudissana tai uudessa merkityksessä käytetty sana. Mikael Agricola (n. 1510-1557) oli merkittävä myös uudissana-jen sepittäjänä. 18oo-luku oli suomenkielisten uudissanojen muodosta- misen varsinaista kulta-aikaa, jolloin neologismien keksijöinä kunnos- tautuivat esim. Elias Lönnrot ja Wolmar Schildt-Kilpinen. Kun Suomi sai oman rahan 1860, tulevan rahan nimestä käytiin lehdistössä vilkasta keskustelua. Yrjö Koskisen ehdotuksia olivat saikko, heljo, helkka, suomo, valio, julkio ja kauni; pienemmäksi rahayksilcöksi olisi hänen mukaansa sopinut rahtu, pii tai jalo. Rietrikki Polénin mieleen olisivat olleet sampo ja muru.Viime vuosisadalla järjestettiin usein yleisökilpailuja käyttökelpoisimman sanan löytämiseksi. Suomen Kuvalehti haki vuonna 1928 kotikutoista vaihtoehtoa reklaamille. Satojen vastausten joukosta raati katsoi parhaaksi uudissanan mainos, joka pian juurtuikin kielenkäyttöön.Hävinneisiin ehdotuksiin kuuluivat heräkki, huude, ponnos, porva,raiku ja tyrkky. Myös kaunokirjallisuudessa esiintyy usein uudissanoja, joita on kehitelty esim. avantgarden, runollisuuden, nonsensen taikomiikan tarpeisiin. Niitä ovat suosineet mm. Lewis Carroll Iastenkirjoissaan (esim. runossaan ?Iabberwockyl 1872) ja Edward Lear loruissaan. Ollin pakinoissa esiintyvä Eturientolan erikoisuuskirjeenvaihturiotti aikoinaan käyttöön sanan uudisoida (uutisoida).
Neologismeilla voidaan myös ajaa kulttuuri- tai muuta politiikkaa.Cheris Kramaraen ja Paula A. Treichlerin sanakirjassa A Feminist Dictionary (1985) esitetään etymologisesta pohjasta lainkaan piittaamatta,että englannin sana history pitäisi muuttaa muotoon herstory, jolloinmiehen (his) historiasta tulisi naisen (her) historiaa. Tekijät vaihtaisivat myös sanan dictionary muotoon cuntionary. (Dick on alatyylinenmiehen sukuelimen, cunt naisen sukuelimen nimitys.) Herstory esiintyy hakusanana myös Maggie Hummin leksikonissa The Dictionaryof Feminist Theory (1989). Idea lienee peräisin I. Nestlen artikkelista"Living with Herstory? teoksessa Women-Identiñed Women ( 1984).
Ks. myös nansense, portmanteau, uuskieli, verbocmp

Equivalents

nealugismenglanti
coinageenglanti
neos uusikreikka
logos puhekreikka
sanakreikka
néolagismeranska
nealogismruotsi
Neologismussaksa

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:neologismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:neologismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →