Kirjallisuudentutkimus:manierismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

manierismi

manierismi
Definition periodinimitys kirjallisuuden ja kuvataiteen suuntauksille, jotka olivat vastakkaisia klassismille
Explanation Erityisesti italialaisessa kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa n. 1520-1600 vallinnut manierismi siirtymävaihetta renessanssista barokkiin, ja se on myös myöhäisrenessanssin rinnakkaisnimitys. Italialainen arkkitehti ja taidemaalari Giorgio Vasari käytti teoksessaan Le vite de' più eccelenti pittori, scultori e architettori (1550, 1568, Taiteilijaelämäkertoja Giottosta Michelangeloon) sanaa maniera kuvaamaan yksittäisten taiteilijoiden tyyliä. Hänellä sana tarkoitti hienostuneisuutta ja luonnon jäljittelyn väheksymistä. Myöhemmin sana manierismi vakiintui merkitsemään teennäistä tyyliä.
Kirjallisuudenhistoriaan manierismin käsitteen toi E. R. Curtius. Suuntauksen aloittajana on pidetty runoilijanakin esiintynyttä Michelangelo Buonarrotia (1475-1564). Kirjallisuushistoriassa manierismilla tarkoitetaan klassismin vastaista tyyliä, jolle ovat ominaisia koristeelliset ja kekseliäät ilmaisut, eriskummallinen syntaksi, liioitellut kuvat, oksymoronit, hyperbolat ja groteskius. Keskeisiä manieristeja ovat espanjalainen Antonio de Guevara (n. 1480-1545) ja englantilainen John Lyly (n. 1554-1606) sekä ranskalainen Michel de Montaigne (1533-1592).
Additional Information Italian maniera=käytöstapa, menettelytapa

Equivalents

mannerismenglanti
maniérismeranska
manierismruotsi
Manierismussaksa
manerismviro

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:manierismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:manierismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →