Kirjallisuudentutkimus:lied

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lied

lied
Määritelmä lyyrinen laulusävellys tai laulu
Selite Keskiajalta juontava mm. latinankielisistä hymneistä ja goliardirunoudesta virikkeitä saanut saksalainen lied koostuu yleensä useammasta säännöllistä riimirakennetta noudattavasta säkeistöstä. Liedejä on aikojen kuluessa kirjoitettu ja sävelletty hyvin monentyyppisiä; osa niistä on luettavissa kansanrunouteen, osa taidelyriikkaan.


Ylivoimaisesti yleisimpiä liedin aiheita ovat rakkaus (esim. rakastavaisten ero tai jälleenkohtaaminen) ja luonto, mutta monet niistä liittyvät myös uskontoon tai kuolemaan. Suuri osa keskiaikaisista liedeistä on luettavissa minnerunouteen. Romantiikan ja impressionismin aikakaudella lied oli erityisen suosittu. Suuriin liedsäveltäjiin kuuluvat itävaltalaiset Franz Schubert (laulusarjat "Die Winterreise", "Die schöne Müllerin" jne.) ja Hugo Wolf sekä saksalaiset Felix Mendelssohn-Bartholdy ja Johannes Brahms. Runoilijoista liedmuotoa ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet esim. Heinrich Heine teoksessaan Buch der Lieder (1827, Laulujen kirja), Hoffmann von Fallersleben kokoelmassaan Unpolitische Lieder (1840) ja Christian Morgenstern kokoelmassaan Galgenlieder (1905).
Lisätiedot Saksan Lied=laulu

Vieraskieliset vastineet

Liedsaksa

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:lied. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:lied.)