Kirjallisuudentutkimus:lied

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lied

lied
Definition lyyrinen laulusävellys tai laulu
Explanation Keskiajalta juontava mm. latinankielisistä hymneistä ja goliardirunoudesta virikkeitä saanut saksalainen lied koostuu yleensä useammasta säännöllistä riimirakennetta noudattavasta säkeistöstä. Liedejä on aikojen kuluessa kirjoitettu ja sävelletty hyvin monentyyppisiä; osa niistä on luettavissa kansanrunouteen, osa taidelyriikkaan.


Ylivoimaisesti yleisimpiä liedin aiheita ovat rakkaus (esim. rakastavaisten ero tai jälleenkohtaaminen) ja luonto, mutta monet niistä liittyvät myös uskontoon tai kuolemaan. Suuri osa keskiaikaisista liedeistä on luettavissa minnerunouteen. Romantiikan ja impressionismin aikakaudella lied oli erityisen suosittu. Suuriin liedsäveltäjiin kuuluvat itävaltalaiset Franz Schubert (laulusarjat "Die Winterreise", "Die schöne Müllerin" jne.) ja Hugo Wolf sekä saksalaiset Felix Mendelssohn-Bartholdy ja Johannes Brahms. Runoilijoista liedmuotoa ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet esim. Heinrich Heine teoksessaan Buch der Lieder (1827, Laulujen kirja), Hoffmann von Fallersleben kokoelmassaan Unpolitische Lieder (1840) ja Christian Morgenstern kokoelmassaan Galgenlieder (1905).
Additional Information Saksan Lied=laulu

Equivalents

Liedsaksa

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2019: Kirjallisuudentutkimus:lied. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:lied.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →