Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

laskiaisnäytelmä

laskiaisnäytelmä
Definition Saksassa ja Pohjoismaissa varsinkin 1400-1600-luvulla suosittu pienimuotoinen koominen näytelmä, jota kaupunkilaisilla, opiskelijoilla tai käsityöläisillä oli tapana esittää laskiaisaikana
Explanation Laskiaisnäytelmistä on tietoja 1200-luvulta lähtien. Vanhin säilynyt on nimeltään Neidthartspiel (1300-1). Laskiaisnäytelmien oletetaan juontavan germaanisten heimojen hedelmällisyysriiteistä. Näytelmissä tehtiin karkeaa pilaa tunnetuista henkilöistä ja ajankohtaisista sattumuksista. Niissä oli yleensä selkeä moraalinen sanoma, ja usein ne lavastettiin valeoikeusistuntojen muotoon. Runomittana oli tavallisesti knitteli. Aineksia ilveilyihin saatiin Schwank-kokoelmista, saduista ja taruista, kronikoista, kansankirjoista ja Raamatusta. Tunnettuja laskiaisnäytelmien tekijöitä ovat Hans Sachs (1494-1576), Hans Rosenplüt, Jakob Ayrer ja Hans Folz. Sachsin laskiaisnäytelmiin kuului mm. Der farendt Schuler im Paradeiss. Välillä laskiaisnäytelmät vaipuivat unohduksiin, mutta perinne elvytettiin romantiikan aikakaudella.

Equivalents

Shrove Tuesday playenglanti
fastlagsspelruotsi
Fastnachtsspielsaksa
vastlamängviro

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →