Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

laskiaisnäytelmä

laskiaisnäytelmä
Määritelmä Saksassa ja Pohjoismaissa varsinkin 1400-1600-luvulla suosittu pienimuotoinen koominen näytelmä, jota kaupunkilaisilla, opiskelijoilla tai käsityöläisillä oli tapana esittää laskiaisaikana
Selite Laskiaisnäytelmistä on tietoja 1200-luvulta lähtien. Vanhin säilynyt on nimeltään Neidthartspiel (1300-1). Laskiaisnäytelmien oletetaan juontavan germaanisten heimojen hedelmällisyysriiteistä. Näytelmissä tehtiin karkeaa pilaa tunnetuista henkilöistä ja ajankohtaisista sattumuksista. Niissä oli yleensä selkeä moraalinen sanoma, ja usein ne lavastettiin valeoikeusistuntojen muotoon. Runomittana oli tavallisesti knitteli. Aineksia ilveilyihin saatiin Schwank-kokoelmista, saduista ja taruista, kronikoista, kansankirjoista ja Raamatusta. Tunnettuja laskiaisnäytelmien tekijöitä ovat Hans Sachs (1494-1576), Hans Rosenplüt, Jakob Ayrer ja Hans Folz. Sachsin laskiaisnäytelmiin kuului mm. Der farendt Schuler im Paradeiss. Välillä laskiaisnäytelmät vaipuivat unohduksiin, mutta perinne elvytettiin romantiikan aikakaudella.

Vieraskieliset vastineet

Shrove Tuesday playenglanti
fastlagsspelruotsi
Fastnachtsspielsaksa
vastlamängviro

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:laskiaisnäytelmä.)