Kirjallisuudentutkimus:koominen, komiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

koominen | komiikka

koominen
komiikka
Explanation Koomista selittävät teoriat ovat jaettavissa kolmeen pääryhmään:
1) Ylemmyysteorian (mm. Aristoteles, Cicero, Descartes, Hobbes) mukaan koominen vaikutelma perustuu ylemmyydentuntoon, jonka aiheuttaa toisissa havaittu vaaraton ruumiillinen tai henkinen vajavaisuus, josta itse tunnemme olevamme vapaita.
2) Loogisen ristiriidan teorian (Schopenhauer) mukaan koominen on äkkiä havaittu vastaamattomuus yleiskäsitteen ja sen alaiseksi alistetun ilmiön välillä.
3) Psykologisen vastakohdan teorian (mm. Cicero, Kant, Jean Paul, Vischer, Spencer, Bergson) mukaan koominen vaikutelma perustuu psykologiseen vastakohtaan, joka aiheutuu siitä, että suuri paljastuu pieneksi, elävä koneelliseksi tms. Kun odotetun suuren tai tärkeän vastaanottoon varattu sielullinen energia jää käyttämättä, jännittynyt odotus raukeaa tyhjiin ja energian ylijäämä purkautuu nauruun.
Koomisen kokemusta selittää myös nk. inkongruenssin teoria, jonka mukaan koomiseksi koettu ilmiö pakottaa rinnastamaan ja asettamaan yhteen mielikuvia, joita erilaisuutensa tai vastakkaisuutensa vuoksi ei oikeastaan voi rinnastaa.
Additional Information Kreikan komos= remuava kulkue (erityisesti viininjumala Dionysoksen kunniaksi); latinan comicus=huvittava, naurettava, hupaisa, hullunkurinen

Equivalents

comicenglanti
comiqueranska
komischsaksa
Komiksaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Kirjallisuudentutkimus:koominen, komiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:koominen, komiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →