Kirjallisuudentutkimus:eufuismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

Explanation Teennäinen, sirosteleva, juhlallinen englantilainen barokkityyli, jolle ovat tunnusomaisia runsaat allegoriat, korusanat, liioittelut ja antiteesit. Eufuismissa suositaan alku- ja puolisointuja, retorisia kysymyksiä, eksoottisia kielikuvia, laajoja vertauksia ja oppineita alluusioita. Viittaukset myyttisiin lintuihin ja muihin eläimiin ovat tavanomaisia.

Gabriel Harvey otti käsitteen käyttöön teoksessaan Advertisement for Papp-Hatchet (1589) luonnehtiessaan John Lylyn (n. 1554-1606) romaaneja Euphues: The Anatomy of Wyt (1578) ja Euphues and his England (1580). Varsinkin Robert Greene (n. 1560-92) ja Thomas Lodge (n. 1558-1625) jäljittelivät Lylyn tyyliä. Kertomuksessaan "Greene's Carde of Fancie" (Greenen lemmenkartta) Greene kuvailee koristeellisesti (suom. Aapo Junkola):

Niin kuin norsu ilahtuu nähdessään ruususen, niin kuin kuningaskalastajalintu katsoopi riemuissaan Feeniks-linnun höyhenpukua ja niin kuin ei mikään tyydytä paremmin kaurisurosta kuin punaliinan tuijottelu, niin ei ollut asiata, joka olisi voinut vetää puoleensa Valericuksen häälyvää katsetta siten kuin Castanian kaiken ylitse loistoisa kauneus, joka suorastaan hänen ainoana ilonaan, huvinaan, riemunaan ja auvonaan ruokki hänen lempeään ja katselutti hänen jumalattarensa taivaallisia kasvoja.
Tyyli on koristeellista ja keinotekoista mutta suo aiempaa enemmän tilaa fantasialle. Muodikkaimmillaan eufuismi oli 1580-luvulla. Suuntauksesta saatuja vaikutteita on erotettavissa esim. Shakespearen draamoissa The Comedy of Errors (1592-93, Hairahduksia) ja Love's Labour's Lost (1594-95, Turhaa lemmen touhua), kun taas näytelmän Henry IV (1597-98, Kuningas Henrik IV) ensimmäisessä näytöksessä pilaillaan eufuismin kustannuksella.
Additional Information Kreikan euphues= komea; hyväluonteinen

Equivalents

euphuismenglanti
euphuismeranska
eufuismruotsi
Euphuismussaksa

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:eufuismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:eufuismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →