Kirjallisuudentutkimus:epifania

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

epifania

epifania
Määritelmä 1) uskonnollinen ilmestys- tai valaistumiskokemus; 2) kirjallisuudessa henkilön äkillinen ilmestyksen kaltainen oivallus jonkin asian todellisesta luonteesta
Selite Epifania-termi on alunperin tarkoittanut jumaluuden tai jumalallisen alkuperän äkillistä paljastumista. Kristillisessä perinteessä epifania tarkoittaa loppiaista, jolloin Kristus ilmestyi kolmelle itämaiselle tietäjälle.

Modernissa kirjallisuudessa epifanian on tehnyt tunnetuksi erityisesti irlantilainen kirjailija James Joyce (1882-1941), joka sovelsi käsitettä omaan tuotantoonsa ja poetiikkaansa. Epifania merkitsi Joycelle jonkin asian tai tilan sisäisen olemuksen odottamatonta paljastumista. Epifanian laukaisijana voi toimia sattumanvarainen arkielämään kuuluva ilmiö, kuten konkreettinen esine, ele tai sana. Joyce osoittaa postuumissa romaanissaan Stephen Hero (1944, Sankari Stephen), miten arkisetkin esineet tai tavanomaiset tilanteet saattavat tiettynä hetkenä ilmestyksenomaisesti "sädehtiä" kokijalleen. Epifania ilmaisee tahdosta riippumatonta muistin ja havainnon toimintaa, joka liittää ulkoisen ja sisäisen havainnon toisiiinsa ja ylittää kerronan ajallisuuden ja paikallisuuden.

Kuuluisia kirjallisia epifanioita esiintyy myös mm. Virginia Woolfin tuotannossa, Goethen kehitysromaanissa Wilhelm Meisters Lehrjahre (1796, Wilhelm Maisterin oppivuodet) ja Samuel Butlerin omaelämäkerrallisessa romaanissa The Way of All Flesh (1903, Kaiken lihan tie). Kirjallinen teksti tai osa siitä voi olla itsekin epifania, jos siihen on kyetty tallentamaan tällainen hetki, usein kuvan tai symbolin muodossa.

Epifanioita esiintyy usein myös uskonnollis-mystisessä runoudessa sekä erilaisissa initiaation kuvauksissa.
Lisätiedot Kreikan epiphaneia=ilmestyminen. Alunperin Jeesuksen kasteen ja Jumalan ilmestymisen kunniaksi vietetty uskonnollinen juhla, joka ajoittuu loppiaiseen.

Vieraskieliset vastineet

epiphanyenglanti
epiphanialatina
épiphanieranska
epifaniaruotsi
Epiphaniesaksa

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003, OjalaA

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.02.2019: Kirjallisuudentutkimus:epifania. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:epifania.)