Kirjallisuudentutkimus:arvoitus

    Tieteen termipankista

    arvoitus

    arvoitus
    Määritelmä vertauskuvallinen ilmaisu, joka sisältää näennäisen, ratkaistavaksi tarkoitetun ongelman
    Selite

    Arvoituksen alalajeja ovat sana-, tavu-, kirjain-, luku-, kuva- ja asiantuntija-arvoitus sekä anagrammit. Asiantuntija-arvoituksessa tarkoitus on kompakysymysten avulla harhauttaa vastaaja ratkaisemaan ongelma erityistietojensa avulla ja sen jälkeen nolata hänet yksinkertaisella selityksellä ("Mihin ikuisuus loppuu? - S-kirjaimeen"). Kuva-arvoituksessa on päästävä ratkaisuun kuvia, sanoja ja kirjaimia yhdistelemällä.

    Arvoitus on ikivanha kirjallisuuden muoto, jonka juuret ovat itämaisessa kulttuurissa, erityisesti arabian-, heprean- ja sanskritinkielisessä kirjallisuudessa. Antiikin Kreikassa Delfoin oraakkeli oli kuuluisa arvoituksellisista, hyvin moniselitteisistä vastauksistaan. Keskiaikana julkaistiin runsaasti arvoituskokoelmia. Islantilaisessa Hervarar-saagassa (1200-l.) Odin-jumala esittää kuningas Heidrekille arvoituksen: "Neljä riippuu, neljä käy, kaksi näyttää tietä, kaksi torjuu koiria, yksi roikkuu aina likaisena takana - mikä se on? - Lehmä". Arvoituksia on tavattu kaikilta suomensukuisilta kansoilta, myös obinugrilaisilta ja samojedeilta. Suomalaisessa agraarikulttuurissa arvoitusten esittäminen on yleensä keskittynyt syksyn ja talven pimeisiin iltoihin, jolloin talon väki on kokoontunut puhdetöilleen. Arvuuttelu sai usein kilpaleikin luonteen; vastausta keksimätön joutui käymään Hymylässä (jossakin ulkosalla), nurinkurisessa paikassa, mistä palattuaan hänen oli kerrottava Hymylän tuoreimmat kuulumiset. Nuorison seurustelutilanteisiin ovat kuuluneet seksuaaliarvoitukset, jotka muodostavatkin neljänneksen suomalaisista arvoituksista ("Päästä punainen, juuresta karvainen. Mikä se on? - Mansikka"). Kristfrid Ganander julkaisi ensimmäisen suomalaisen arvoituskokoelman Aenigmata Fennica eli Suomalaiset Arwotuxet wastausten kansa (1783).

    Erikieliset vastineet

    enigmaenglanti (English)
    puzzleenglanti (English)
    riddleenglanti (English)
    ainigmakreikka (ελληνικά)
    aenigmalatina (Latina)
    devinetteranska (français)
    énigmeranska (français)
    gåtaruotsi (svenska)
    Rätselsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:arvoitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:arvoitus.)