Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

Definition näytelmämuoto ja -tekniikka, jossa usein suhteellisen löyhästi toisiinsa liittyvien kohtausten avulla pyritään luomaan kronologisesti etenevä tai simultaanisesti järjestetty kokonaiskuva henkilön elämän tai historiallisen aikakauden keskeisistä vaiheista
Explanation Stationendrama sai alkunsa varhaiskeskiaikaisista kirkkonäytelmistä, joissa pyhimysten eri elämänvaiheita kuvattiin simultaaninäyttämön avulla. Myöhemmät passio- ja mysteerinäytelmät esittivät Kristuksen kärsimystien vierekkäin aseteltujen pysähdyspaikkojen (näyttämöiden)sarjana. Metodia käytettiin myös koulunäytelmissä ja jesuuiittateatterissa. Roomalaiskatolisten kirkkojen seinät on usein koristeltu puuleikkauksin, joissa kuvataan Kristuksen tie Golgatalle tableau-kohtausten sarjana; niitä on tavallisesti neljätoista. Tätä tekniikkaa ovat sittemmin hyödyntäneet monet kirjailijat, esim. saksalainen Georg Büchner näytelmissään Dantons Tod (1835, Dantonin kuolema) ja Woyzeck (183516) sekä ruotsalainen August Strindberg Damaskus-trilogiassaan Till Damaskus (1898-1904, Tie Damaskokseen) ja näytelmässään Ett drömspel (1902, Uninäytelmä). Modernissa kirjallisuudessa Stationendrama on erityisen luonteenomainen saksalaisille ekspressionisteille, kuten Georg Kaiserin (1878-1945), Reinhard Sorgen (1892-1916) ja Ernst Tollerin (1893-1939) tuotannolle, mutta esitystekniikkaa ovat soveltaneet myös Bertolt Brecht draamassaan Mutter Courage und ihre Kinder (1939, Äiti Peloton ja hänen lapsensa) ja Wolfgang Borchert näytelmässään Draussen vor der Tür(1947, Ovien ulkopuolella).
Additional Information Saksan Station=pysähdys-, seisahduspaikka; Drama=näytelmä

Equivalents

Stationendramasaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.07.2019: Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:Stationendrama.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →