Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Freytagin pyramidi

Freytagin pyramidi
Määritelmä saksalaisen kirjailijan Gustav Freytagin (1816-95) teoksessaan Die Technik des Dramas (1863) esittämä draaman kuvausmalli
Selite Tyypillinen viisinäytöksinen näytelmä (tragedia) sisältää Freytagin mukaan päävaiheet, jotka hän esittää pyramidin muotoisena kuviona

Esittely eli ekspositio kertoo näytelmän latautuneen alkutilanteen. Varsinaisen konfliktin kärjistymisprosessin saa liikkeelle kiihottava (traaginen) momentti eli sankarin ja hänen vastustajansa ratkaiseva toiminta. Konflikti kärjistyy nousussa kohti peripetiaa. Tämän jälkeen seuraa lasku kohti sankarin tuhoa, jota voi viivyttää viimeisen jännityksen momentti eli pelastumisen toivonpilkahdus ennen lopullista katastrofia. Freytagin mukaan nämä jaksot vastaavat pääpiirtein näytelmän viittä näytöstä. Hänen teoriansa keskeisiin käsitteisiin kuuluvat myös peli ja vastapeli (Spiel, Gegenspiel), jotka henkilöityvät sankarissa ja tämän vastustajassa.

Läheskään kaikki näytelmät eivät ole niin konfliktisuuntautuneita kuin Aristoteleen runousopista vaikutteita saanut Freytag malleineen antaa ymmärtää. Draaman historiassa on viisinäytöksisyyden ohella ollut vahvoilla myös kolminäytöksinen rakenne, jonka osat ovat esillepano (ekspositio), kehittely ja purkaminen (tragedian osalta katastrofi).

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.03.2019: Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi.)