Kielitiede:tempus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

tempus | aikamuoto

tempus
aikamuoto
Definition verbin finiittimuotoon sisältyvä kategoria, joka ilmaisee tapahtumisen ajankohdan suhteen puhehetkeen tai kahden puheenaolevan ajankohdan keskinäisen suhteen
Explanation preesensillä ilmaistaan meneillään olevaa eli menemätöntä aikaa, esim. Bussi kääntyy Aleksille., engl. The shops are open al night.. Menneen ajan tempuksella, preteritillä viitataan puhehetkeä aiemmin tapahtuneeseen, esim. Eilen loppui kesäloma., ruots. Då ringde klockan. Muita aikasuhteita ilmaisee mm. perfekti, esim. Hän on ollut tähän asti terveenä.
Additional Information

VISK2008 Tempus (aikamuoto) on finiittiverbiin sisältyvä deiktinen kategoria, joka ilmaisee, missä suhteessa verbin tarkoittaman tilanteen aika on lausuman esittämisen ajankohtaan eli puhehetkeen. Morfologisia tempuksia ovat preesens ja imperfekti (eli preteriti) ja liittotempuksia perfekti ja pluskvamperfekti. Liittomuodoilla kuten tulee olemaan, on oleva on futuurinen tulkinta. (» § 1523–.)

Equivalents

tiijako muodaSuomen romanikieli
tenseenglanti
äi´ǧǧåå´bleǩkoltansaame
áigehápmipohjoissaame
tempuspohjoissaame
Tempussaksa
aegviro

Related Concepts

Sources

KarlssonF2004, KFT1993, KAS2003, HäkkinenK2007, JK2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.11.2019: Kielitiede:tempus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:tempus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →