Kielitiede:suhteellinen adjektiivi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

suhteellinen adjektiivi

suhteellinen adjektiivi
Definition adjektiivi, joka ilmaisee suhteellista, tarkoitteesta riippuvaa ominaisuutta
Explanation Esim. adjektiivin suuri merkitys on suhteellinen (vrt. suuri kärpänen ja suuri karhu). Suhteelliset adjektiivit komparoituvat ja saavat intensiteettimääritteitä (esim. aika suuri).
Additional Information
VISK2008 Suhteellisia eli suhteellista ominaisuutta ilmaisevia adjektiiveja ovat sellaiset adjektiivit kuin suuri tai pieni, jotka komparoituvat (suurempi : suurin) ja saavat ominaisuuden intensiteetin astetta ilmaisevia astemääritteitä, intensiteettimääritteitä, esim. aika pieni. Monet suhteelliset adjektiivit kuvaavat objektiivisesti havainnoitavaa ominaisuutta, kuten kokoa tai ikää, joka on suhteellinen siinä mielessä, että se riippuu kuvattavasta oliosta. Esim. suuri ja pieni tai vanha ja nuori eivät sinänsä osoita, mistä absoluuttisesta koosta tai iästä on kyse, vaan vaikkapa pieni karhu voi olla suurempi kuin suuri hiiri ja nuori eläkeläinen vanhempi kuin lukion vanhin oppilas. Suhteellisia adjektiiveja ovat myös subjektiivisesti arvottavat adjektiivit kuten ihana, hirveä. Vrt. absoluuttinen adjektiivi. (» § 605.)

KennedyC1999,41: "The difference between gradable and non-gradable adjectives is, in effect, a sortal one: they denote differents sorts of predicates (partial vs. complete functions; ordered vs. unordered domains)."

Equivalents

relative adjectiveenglanti
gradable adjectiveenglanti

Related Concepts

Sources

HakanenA1973, KennedyC1999, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Kielitiede:suhteellinen adjektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:suhteellinen adjektiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →