Kielitiede:potentiaali

    Tieteen termipankista

    potentiaali

    potentiaali
    mahtotapa (vanhentunut)
    Määritelmä verbin taivutuskategoria, modus, jolla ilmaistaan asiaintilan olevan (episteemisesti) mahdollinen tai epävarma
    Selite Potentiaalia käytetään esimerkiksi saamelaiskielissä, suomessa ja karjalassa. Sillä on rajallinen tempustaivutus (preesens ja perfekti). Suomen yleiskieleissä ne-tunnuksisella potentiaalilla ilmaistaan lähinnä arvelua tai päättelyä asiaintilan todenmukaisuudesta, esim. Inflaatio jäänee alle viimevuotisen. Asia päätettäneen. Suomen itämurteissa sitä käytetään enemmän, varsinkin kielto- ja kysymyslauseissa ym. spekulatiivisissa ilmauksissa: ei kae tuohon paljon lankoja männe; ja mistäpä se köyhä lies sinne pannukkaa [rahaa]. Samaan tapaan toimii saamen potentiaali, jonka tunnus on periytynyt kantasuomen konditionaalista.
    Lisätiedot
    VISK2008 Potentiaali on ne-tunnuksinen modus, joka ilmaisee lähinnä todennäköisyyttä, esim. Asia ratkennee huomenna, kysymyslauseissa mm. epäluuloa tai pohdiskelua, esim. Pitäneekö paikkansa, että lääkekuurin aikana ei voisi syödä normaalisti? Potentiaali on yleiskielessä suhteellisen harvinainen, ja sillä on kirjoitetuissa teksteissä jossain määrin erilaisia tehtäviä kuin puhutussa kielessä. (» § 117, 1597–.)

    Erikieliset vastineet

    potentiaalosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    potentialenglanti (English)
    potentiaalinarinsaame (anarâškielâ)
    potentiaalkoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
    potentsialisnorja (norsk)
    potentiálapohjoissaame (davvisámegiella)
    potentialruotsi (svenska)
    Potential(is)saksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AikhenvaldA2004, Forsberg1998, Morottaja2007, Nickel1994, Sammallahti1998, VISK2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kielitiede:potentiaali. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:potentiaali.)