Kielitiede:modaalinen lausetyyppi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

modaalinen lausetyyppi

modaalinen lausetyyppi
Definition tiettyyn puhefunktioon vakiintunut lausekonstruktio
Explanation Modaalisia lausetyyppejä ovat deklaratiivi- eli väitelause (Minä lähden nyt, I am leaving now), interrogatiivi- eli kysymyslause (Lähdetkö sinä nyt?, Are you leaving now? tai Minne sinä menet?. Where are you going?) ja imperatiivi- eli käskylause (Mene pois!, Go away!). Rakenteeltaan monimuotoisempi on eksklamatiivi- eli huudahduslause (On sinulla puheet!, Boy, is syntax ever easy!, Va dyr potatisen ska bli.)
Additional Information
VISK2008 Modaalisiksi lausetyypeiksi sanotaan lausekonstruktioita, joiden morfosyntaktiset ominaispiirteet osoittavat, että kyse on tietystä puhefunktiosta. Modaalisia lausetyyppejä ovat deklaratiivi- eli väitelause (Minä lähden nyt), interrogatiivi- eli kysymyslause (Lähdetkö sinä nyt?) ja imperatiivi- eli käskylause (Lähde nyt!). Eksklamatiivi- eli huudahduslause ei ole selkeästi yksi rakennetyyppi, vaan sillä on erilaisia vakiintuneita ilmenemismuotoja, esim. Ai miten ihanan rauhallista! Voi ku ois jo kesä! (» § 886–.)

Related Concepts

Sources

VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2020: Kielitiede:modaalinen lausetyyppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:modaalinen lausetyyppi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →