Kielitiede:määrite

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

määrite

määrite
Definition lausekkeen edussanaa luonnehtiva valinnainen lauseenjäsen
Explanation Eri sanaluokilla on omat määritetyyppinsä. Esim. substantiivilla on adjektiivimäärite eli -attribuutti (monimutkaisia ilmauksia) tai genetiivimäärite eli -attribuutti (isän huone), verbillä ja adjektiivilla adverbi(aali)määrite (ilmaistaan monimutkaisesti, todella vanha). Vain substantiiveilla on määritteinään attribuutteja.
VISK2008 Määrite on lauseenjäsenen tai lauseenjäsenen osan yleinen tehtävänimike. Määrite muodostaa määrittämänsä sanan tai muun rakenteen kanssa laajemman kokonaisuuden, jossa sillä on kuvaileva tai lisätietoa antava tehtävä. Määrite on rakenteessa valinnainen, ts. sen pois jättäminen ei vaikuta rakenteen kielenmukaisuuteen, vaikka voikin vaikuttaa sen luontevuuteen. Keskeisiä määritteitä ovat substantiiveilla olion ominaisuutta ilmaisevat, kongruoivat määritteet (esim. tuolla pienellä pojalla), verbeillä mm. toiminnan tapaa ja kestoa ilmaisevat adverbiaalimääritteet (puhui ihanasti ~ koko ajan viroa) sekä adjektiiveilla ja monilla adverbeilla astemääritteet (melkoisen ripeä ~ usein). Lauseen määritteitä ovat esim. ajan ja paikan puiteadverbiaalit (Retkellä söimme eväät kalliolla). Määritteitä ja täydennyksiä sanotaan yhteisesti laajennuksiksi.

Equivalents

attribuutosSuomen romanikieli
modifierenglanti
déterminantranska
attributruotsi
täiendviro

Related Concepts

Sources

KOS2001, VISK2008, KarlssonF2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.6.2020: Kielitiede:määrite. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:määrite.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →