Kielitiede:jussiivi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

jussiivi

jussiivi
Definition imperatiivin 3. persoonaa edustava modaalinen verbinmuoto tai konstruktio (suomessa olkoon, olkoot; tehtäköön), jolla on velvoitteen, sallimisen ja luvan antamisen sekä mahdollisuuden merkitykset
Explanation Deonttista velvoitetta ilmaisevassa jussiivilauseessa voi suomessa olla subjekti: Viimeinen sammuttakoon valot. Sallimista ilmaiseva jussiivi tuottaa usein konsessiivisen merkityksen: menköön mihin hyvänsä, jolla taas on yhteys teoreettisen mahdollisuuden modaalimerkitykseen.
Suomalaisessa lakikielessä jussiivia käytettiin paljon vielä 1970-luvulle asti, esimerkiksi vuonna 1900: Hyväksyvä vastaus, joka on liian myöhään saapunut tarjouksen tekijälle, katsottakoon uudeksi, vastauksen antajan tekemäksi tarjoukseksi.
Additional Information
VISK2008 Jussiivi on nimitys verbinmuodoille, jotka edustavat imperatiivin 3. persoonaa (tulkoon, tulkoot) ja passiivin imperatiivia (tultakoon). Jussiivi ilmaisee mm. velvoitetta tai sallimista sekä esiintyy myönnytystä ilmaisevassa lauseessa, kuten Tapahtukoon mitä tahansa, jään tänne. Tunnuksena on -koon ~ -köön tai -koot ~ -kööt, joka kieltolauseessa liittyy kieltoverbiin, esim. älköön tulko. Toisin kuin imperatiivin 1. tai 2. persoonan sisältävä imperatiivilause, jussiivilause voi aktiivissa alkaa subjektilla ja sisältää genetiivisijaisen objektin, esim. Viimeinen sammuttakoon valon! (» § 1666–, 118.)
Jussiivin merkityssisällöllä on erilaisia vastineita; esim. ranskan subjunktiivi vastaa monessa suhteessa suomen kielen jussiivia (ks. PeltolaR2011).

Equivalents

jussiveenglanti
le jussifranska

Related Concepts

Sources

VISK2008, ELL, PeltolaR2011, KannerA2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.5.2020: Kielitiede:jussiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:jussiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →