Kielitiede:fokuspartikkeli

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

fokuspartikkeli

fokuspartikkeli
Määritelmä nostaa lauseen jonkin osan fokukseen.
Selite Nostamalla jonkin seikan fokukseen fokuspartikkeli osoittaa, mihin ilmiöjoukkoon mainittu asia kuuluu: Unohdin myös sateenvarjoni (unohdin muutakin); Hän kertoi vain nimensä (ei osoitettaan).
Lisätiedot
VISK2008 Fokuspartikkeli on sellainen partikkeli, joka nostaa fokukseen (2) jonkin lauseen osan yhtenä useammista vaihtoehdoista, esim. jopa, vain, ainakin, myös, -kin. Osa partikkeleista, esim. myös, implikoi sanotun koskevan fokusta vaihtoehtoineen (esim. Otan myös kahvia ‘myös muuta’), toiset partikkelit, kuten vain, taas sulkevat vaihtoehdot yhteydestä pois (esim. Otan vain kahvia ’en muuta’). Partikkeli voi nostaa fokukseen millaisen lausekkeen tahansa, myös koko lauseen, esim. Minä unohdin eilen myös sanakirjan kotiin (unohdin muutakin), Minä unohdin myös eilen sanakirjan kotiin (olen unohtanut muulloinkin), Myös minä unohdin sanakirjan (joku muukin unohti), Minä myös unohdin sanakirjan eilen (en vain myöhästynyt kurssilta). Monet fokuspartikkelit asettavat vaihtoehdot asteikolle siten, että fokusoitava on asteikon ääripäässä, esim. jopa minä ’myös minä, vaikka olen tässä yhteydessä epätodennäköisin vaihtoehto’. Tällaisia fokuspartikkeleita onkin sanottu myös asteikkopartikkeleiksi. (» § 839–.)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

VISK2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.02.2019: Kielitiede:fokuspartikkeli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:fokuspartikkeli.)