Kielitiede:enonsiaatio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

enonsiaatio

enonsiaatio
Definition ilmaisutapahtuma, jossa merkityksenantoon osallistuvat puhujien lisäksi näiden vaihtuvia asemia osoittavat 1. ja 2. persoonan ilmaukset
Explanation Enonsiaaton määrittelyssä puhuja ("enonsioija") on yleistermi, joka voi ilmaisutapahtuman luonteesta riippuen tarkoittaa yhtä hyvin esim. lausuman ("enonsioidun") kirjoittajaa, elokuvaajaa, näyttelijää, kääntäjää tai muuta esittäjää. Kielitieteessä enonsiaatio vastaa pitkälle termejä vuorovaikutus- tai puhetapahtuma; tässä niitä ei ole kuitenkaan merkitty sen täysiksi synonyymeiksi, jotta termin teoriatausta erottuisi.
Additional Information Enonsiaation teorian loi ranskalainen kielentutkija ja semiootikko Émile Benveniste (1902-1976), ja se levisi jälkistrukturalismin aikana nopeasti humanistisiin tieteisiin länsimaissa. Teoria tarkastelee kielisysteemin, kielenkäytön ja subjektiuden erottamatonta yhteyttä indeksisten ilmausten, varsinkin puheaktipronominien kautta: ihmisestä tulee subjekti, kun hän käyttää 1. persoonan pronominia, tunnistaa itsensä siitä ja samastuu siihen.

Equivalents

enunciationenglanti
énonciationranska
Äusserungsaksa

Related Concepts

Sources

BenvenisteÉ1966, SilvermanK1983, LaitinenL1995b

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.09.2019: Kielitiede:enonsiaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:enonsiaatio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


|lähteet=BenvenisteÉ1966,