Kielitiede:eksistentiaalilause

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

eksistentiaalilause | e-lause

eksistentiaalilause
e-lause
Definition lause, jossa intransitiiviverbin päätehtävänä on todeta tai kieltää jonkin ilmiön tai seikan olemassaolo
Explanation Eksistentiaalinen on esimerkiksi englannin lause there are no hippies in Finland. Suomen kielessä eksistentiaalilauseiden tuntomerkkinä on pidetty subjektin mahdollisuutta esiintyä partitiivimuotoisena, kun sen tarkoite on jaollinen tai lause kielteinen: Lasissa on maitoa; Täällä ei ole ketään. Lisäksi e-lauseen sanajärjestys on suomen kielessä käänteinen (eli verbi on ennen subjektia).
Additional Information
VISK2008 Eksistentiaalilause (lyhemmin: e-lause) on syntaktinen erikoislausetyyppi, joka prototyyppisessä tapauksessa sisältää alkuasemaisen paikan adverbiaalin, olla-verbin ja lopussa partitiivisijaisen subjektin, joka on jaollistarkoitteinen ja aiemmin mainitsematon, esim. Tässä kirjoituksessa on virheitä. (» § 893–.) Eksistentiaalilauseen verbi ei kongruoi nominatiivisijaisenkaan monikollisen subjektin kanssa, esim. Tässä baarissa on kaupungin parhaat kananugetit.

Equivalents

eksistentiaalo fraasosSuomen romanikieli

Related Concepts

Sources

Jespersen1924, HakanenA1972, KFT1993, TiainenO1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.7.2020: Kielitiede:eksistentiaalilause. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:eksistentiaalilause.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →