Kielitiede:distributiivi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

distributiivinen

distributiivinen
Määritelmä sana tai muoto, joka viittaa jokaiseen puheena olevan joukon jäseneen tai sen sisältämiin pienempiin ryhmiin
Selite Distributiivisesti joukon jäseniin viittaavia ovat mm. kvanttoripronominit (kuten jokainen, kumpikin) ja johdokset kaksittain tai yksitellen. Suomen kielessä referentiaalisesti avoin konstruktio, nollapersoona, koskee distributiivisesti ketä tahansa tilanteen potentiaalista osallistujaa. Distributiivisten ilmausten eräänlaisia vastakohtia ovat siis kollektiiviset, koko joukkoon tai tapahtumaan viittaavat ilmaukset, kuten universaali kvanttoripronomini kaikki pronominiin kukin verrattuna (vrt. esim. toisiinsa lauseita kaikki lähtivät kotiinsa ja kukin lähti kotiinsa) tai suomen passiivi nollapersoonaan verrattuna (esim. Kirkossa aina rukoillaan ja Kirkossa aina rukoilee). Termiä on käytetty myös aspektityypistä, jossa toiminta jossain suhteessa jakautuu joukon jäsenille, esimerkiksi englannin lauseessa They each had some.
Lisätiedot Suomen kvanttoripronominien distributiivisesta tulkinnasta ks. VISK 2008: § 752, 755. Kollektiivisanojen distributiivisuudesta § 557, monikkosanojen distributiivisuudesta § 558; distributiivisesta predikatiivista § 946, 951, 957 ja predikatiiviadverbiaalista § 1286.

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KFT1993, JK2009, VISK2008, ELL

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.02.2019: Kielitiede:distributiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:distributiivi.)