Kielitiede:deonttinen modaalisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

deonttinen modaalisuus

deonttinen modaalisuus
Määritelmä modaalisuuden tulkinta puhujan tai puheyhteisön tahdon mukaiseksi velvoitteeksi tai luvaksi
Selite Deonttiset modaali-ilmaukset koskevat intentionaalisen olion tekoja ja kiteyttävät usein puheyhteisön moraalia ja normeja. Kielentutkimukseen termi tuli deonttisesta logiikasta, joka puolestaan sai virikkeitä arkikielen ilmauksista, kuten eri kielten modaaliverbeistä. Esimerkiksi suomessa deonttista mahdollisuutta ilmaisee verbi saada ja deonttista välttämättömyyttä verbit pitää ja tulee; englannissa käytetään vastaavasti modaaliverbejä may ja shall (tai) should.
Lisätiedot
VISK2008 Deonttinen modaalisuus on modaali-ilmausten tulkintavaihtoehto: puhujan tahdon tai puheyhteisön normien mukainen velvoite tai lupa, joka kohdistuu intentionaalisen toimijan tekoihin. Deonttista modaalisuutta ilmaisevat mm. modaaliverbit voida ja saada (esim. Koulut saavat itse päättää monista ainevalinnoista) sekä nesessiiviverbit ja -rakenteet (esim. Sinun on syytä tulla ajoissa). (» § 1554.)

Vieraskieliset vastineet

deontic modalityenglanti
Deontiksaksa
Modus der Verpflichtungsaksa
deontiline modaalsusviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

LyonsJ1977, von WrightG1951, von WrightG1977, Allwood&al1980, LaitinenL1992, VISK2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kielitiede:deonttinen modaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:deonttinen modaalisuus.)