Kielitiede:antonymia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

antonymia

antonymia
astevastakohta
Definition 1. merkitysten asteittainen vastakkaisuus
2. sanaparin lekseemien välillä vallitseva merkitysten vastakkaisuus
Explanation (1) Klassiset antonyymit ovat usein adjektiiveja, jotka ilmaisevat liukuvaa ominaisuutta (esimerkiksi kuuma/kylmä, hidas/nopea, helppo/vaikea) ja ovat komparoitavissa (esimerkiksi vaikea - vaikeampi - vaikein). Ne paljastavat usein tunnusmerkkisyysilmiöitä. Jos asteittaisuus jätetään huomiotta ja katsotaan vain suhteen ääripäitä, kuten sanaparissa kuollut - elävä, suhdetta nimitetään komplementaariseksi tai kontradiktoriseksi vastakohdaksi. (2) Yleisempi antonymian määritelmä eli minkä tahansa leksikaalisen parin merkitysten semanttinen vastakkaisuus on oppositiosuhde, jossa kahden sanan välillä on pienimmillään eroa vain yhdessä piirteessä, kuten englannin sukulaistermeillä aunt ('täti') ja uncle ('setä'), joiden merkityksen erona on vain tarkoitteiden sukupuoli.

Equivalents

antonymieranska
antonymiruotsi
Antonymiesaksa
antonüümiaviro

Related Concepts

Sources

LyonsJ1977, Lehrer&Lehrer1982, JonesS2002, Jones&al2012, MurphyML2003, ELL, KarlssonF2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.6.2020: Kielitiede:antonymia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:antonymia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →
Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.