Kielitiede:antonymia

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

antonymia

antonymia
astevastakohta
Määritelmä 1. merkitysten asteittainen vastakkaisuus
2. sanaparin lekseemien välillä vallitseva merkitysten vastakkaisuus
Selite (1) Klassiset antonyymit ovat usein adjektiiveja, jotka ilmaisevat liukuvaa ominaisuutta (esimerkiksi kuuma/kylmä, hidas/nopea, helppo/vaikea) ja ovat komparoitavissa (esimerkiksi vaikea - vaikeampi - vaikein). Ne paljastavat usein tunnusmerkkisyysilmiöitä. Jos asteittaisuus jätetään huomiotta ja katsotaan vain suhteen ääripäitä, kuten sanaparissa kuollut - elävä, suhdetta nimitetään komplementaariseksi tai kontradiktoriseksi vastakohdaksi. (2) Yleisempi antonymian määritelmä eli minkä tahansa leksikaalisen parin merkitysten semanttinen vastakkaisuus on oppositiosuhde, jossa kahden sanan välillä on pienimmillään eroa vain yhdessä piirteessä, kuten englannin sukulaistermeillä aunt ('täti') ja uncle ('setä'), joiden merkityksen erona on vain tarkoitteiden sukupuoli.

Vieraskieliset vastineet

antonymieranska
antonymiruotsi
Antonymiesaksa
antonüümiaviro

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

LyonsJ1977, Lehrer&Lehrer1982, JonesS2002, Jones&al2012, MurphyML2003, ELL, KarlssonF2004

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kielitiede:antonymia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:antonymia.)

Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.