Kielitiede:affordanssi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

affordanssi | tarjouma

affordanssi
tarjouma(ei vakiintunut)
Määritelmä (toisen kielen oppimisen tutkimuksessa) ympäristön tarjoama tuki, joka mahdollistaa kielen oppimisen edistymisen
Selite Affordanssin käsite on peräisen ekologisesta psykologiasta. Toisen kielen oppimisen tutkimuksessa affordanssn käsitteellä kuvataan sitä, miten (kielellinen) ympäristö, tukee kielenoppimista. Ympäristö toimii affordanssina vain silloin, kun se otetaan käyttöön ja edistää oppimista. Uuden kielen oppimisen affordansseina voi toimia oppijan ympäristössään (oppitunnilla, työssä, vapaa-aikana jne.) kohtaamat toiset ihmiset, heidän käyttämänsä kieli (puhe, tekstit) ja kehollinen vuorovaikutus sekä myös eri kielenkäyttö- ja kielenoppimistilanteiden fyysisen ympäristön ominaispiirteet (tilat, esineet, teknologia. Affordanssin käsitettä käytetään myös esim. psykologiassa ja kasvatustieteissä. Suomenkieliseksi käännökseksi on esitetty mm. tarjoumaa.

Vieraskieliset vastineet

affordanceenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Gibson1979, van Lier2000, Suni2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Kielitiede:affordanssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:affordanssi.)