Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

absoluuttinen adjektiivi

absoluuttinen adjektiivi
Definition adjektiivi, joka ilmaisee ominaisuutta, joka entiteetillä joko on tai ei ole
Explanation Absoluuttiset adjektiivit ovat riippumattomia määrittämiensä substantiivien tarkoitteista (esim. kuollut, kolmikulmainen, savolainen). Ne eivät tyypillisesti saa intensiteettimääritteitä eivätkä komparoidu.
Additional Information
VISK2008 Absoluuttista ominaisuutta ilmaiseva adjektiivi kuten silkkinen tai kansantaloudellinen on merkitykseltään riippumaton määrittämänsä substantiivin tarkoitteesta; se kuvaa ominaisuuksia, joita entiteetillä joko on tai ei ole. Absoluuttinen adjektiivi ilmaisee mm. materiaalia (puinen), ajallista tai paikallista alkuperää (kivikautinen, savolainen), määräikää tai -kestoa (3-vuotias, 30-vuotinen) tai johonkin liittyvyyttä tai kuuluvuutta (musiikillinen, sosioekonominen, viittomakielinen). Absoluuttinen adjektiivi ei yleensä saa intensiteettimääritteitä eikä komparoidu kuin kuvallisesti käytettynä: ?erittäin puinen, ?puisempi. (» § 606.) Vrt. suhteellinen adjektiivi.

Kennedy1999,41: "The difference between gradable and non-gradable adjectives is, in effect, a sortal one: they denote differents sorts of predicates (partial vs. complete functions; ordered vs. unordered domains)."

Equivalents

absolute adjectiveenglanti
non-gradable adjectiveenglanti

Related Concepts

Sources

HakanenA1973, KennedyC1999, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.2.2020: Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →