Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

absoluuttinen adjektiivi

absoluuttinen adjektiivi
Määritelmä adjektiivi, joka ilmaisee ominaisuutta, joka entiteetillä joko on tai ei ole
Selite Absoluuttiset adjektiivit ovat riippumattomia määrittämiensä substantiivien tarkoitteista (esim. kuollut, kolmikulmainen, savolainen). Ne eivät tyypillisesti saa intensiteettimääritteitä eivätkä komparoidu.
Lisätiedot
VISK2008 Absoluuttista ominaisuutta ilmaiseva adjektiivi kuten silkkinen tai kansantaloudellinen on merkitykseltään riippumaton määrittämänsä substantiivin tarkoitteesta; se kuvaa ominaisuuksia, joita entiteetillä joko on tai ei ole. Absoluuttinen adjektiivi ilmaisee mm. materiaalia (puinen), ajallista tai paikallista alkuperää (kivikautinen, savolainen), määräikää tai -kestoa (3-vuotias, 30-vuotinen) tai johonkin liittyvyyttä tai kuuluvuutta (musiikillinen, sosioekonominen, viittomakielinen). Absoluuttinen adjektiivi ei yleensä saa intensiteettimääritteitä eikä komparoidu kuin kuvallisesti käytettynä: ?erittäin puinen, ?puisempi. (» § 606.) Vrt. suhteellinen adjektiivi.

Kennedy1999,41: "The difference between gradable and non-gradable adjectives is, in effect, a sortal one: they denote differents sorts of predicates (partial vs. complete functions; ordered vs. unordered domains)."

Vieraskieliset vastineet

absolute adjectiveenglanti
non-gradable adjectiveenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HakanenA1973, KennedyC1999, VISK2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.02.2019: Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:absoluuttinen adjektiivi.)