Tieteen termipankissa tehdään huoltotöitä. Tänä aikana termipankin muokkaaminen ei ole mahdollista. Arvioitu kesto 23.10. asti.

Kielitiede:äidinkieli

Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

äidinkieli | ensikieli

äidinkieli
ensikieli
Määritelmä muilta ihmisiltä lapsena ensimmäisenä omaksuttu kieli, johon ihminen identifioituu ja johon muut identifioivat hänet syntyperäisenä puhujana
Selite Äidinkieli tai ensikieli omaksutaan varhaislapsuudessa: sitä ei silloin erityisesti opeteta. Termillä voidaan viitata myös kieleen tai kieliin, jonka/jotka ihminen tuntee parhaiten ja käyttää eniten. Ensikieli ei vaihdu, vaikka se unohtuisikin esimerkiksi käytön vähentymisen myötä elinympäristön vaihduttua.
Lisätiedot Äidinkieliä voi olla useampiakin kuin yksi: täydellinen kaksikielisyys lapsuudesta lähtien on nykytutkimusten mukaan täysin mahdollista. Esimerkiksi Suomessa väestörekisteriin on silti toistaiseksi mahdollista ilmoittaa vain yksi äidinkieli, mikä tekee monista maassa puhutuista kielistä - jopa toisesta kansallisesta kielestä tai alkuperäiskielestä - näkymättömän.

Vieraskieliset vastineet

dako tšimbSuomen romanikieli
vaaguno tšimbSuomen romanikieli
first languageenglanti
mother tongueenglanti
primary languageenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KarlssonF2004, Education2003, MartinM2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.10.2018: Kielitiede:äidinkieli. (Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:äidinkieli.)