Keskustelu Kielitiede:rekisteri

Page contents not supported in other languages.
Tieteen termipankista

Sisältö Viimeisin muokkaus::20130512151745#Mediawiki

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Laajennusehdotus25. joulukuuta 2014 kello 16.53
määritelmän parannusehdotus04. marraskuuta 2014 kello 19.22

Laajennusehdotus

Hei! Mietin, voisikohan käsitetteen määritelmää ja selitettä laajentaa esimerkiksi seuraavaan tapaan:

Määritelmä 2: Sarja perättäisiä sävelkorkeuksia, joissa äänenväri kuulostaa samanlaiselta, ja jotka siis voidaan olettaa tuotetuiksi samalla periaatteella (mm. modaali- ja falsettirekisteri)

Selite 2: Rekisteri-ilmiö ilmentää äänihuulten erilaisia värähtelytapoja eli –moodeja. Kyseinen käsite on yhteydessä sävelkorkeuden ja voimakkuuden käsitteisiin, mutta ei aivan suoraviivaisesti: toisaalta esimerkiksi sävelkorkeuden nostaminen tiettyä rajaa ylemmäs ei ole mahdollista vaihtamatta rekisteriä. Toisaalta kuitenkin jotkut sävelkorkeudet voidaan tuottaa useammassa kuin yhdessä rekisterissä.

Mielestäni käsitteen laajentaminen olisi tärkeää, sillä kielitieteen alta löytyy muun muassa myös käsite falsetti, joka on yksi rekistereistä äänentuotossa.

Asta Rinkinen (keskustelu)12. toukokuuta 2013 kello 15.17

Kirjallisuus: Laukkanen, A-M & Leino, T. (2001). Ihmeellinen ihmisääni. Tampere: Gaudeamus.

Asta Rinkinen (keskustelu)12. toukokuuta 2013 kello 15.19

Hei, kiitos ehdotuksesta, joka on täällä näköjään jo aika kauan ollut! Tämä mainitsemasi vaatisi oman sivunsa, koska on ilmiselvästi kyse eri käsitteestä. Ehkä sen voisi pistää fonetiikan luokkaan.

Kaarina Pitkänen-Heikkilä (keskustelu)5. joulukuuta 2014 kello 16.49
 
 

määritelmän parannusehdotus

tilannekontekstissa käytettävä rajattu kieli, esim. asiointitilanteessa on odotuksenmukaista käyttää tietynlaisia rakenteita Selite Esim. Mitä sais olla? Tuleeko muuta?

- esimerkki antaa ymmärtää, että rekisterillä tarkoitetaan nimenomaan tiettyyn spesifiin tilanteeseen, tässä nyt myyntitilanteeseen, liittyviä fraaseja. Käsittääkseni kyse on kuitenkin yleisemmin esimerkiksi tilanteen muodollisuudesta riippuvasta kielimuodosta. Tarkoitetaanko rekisterillä siis tarkalleenottaen myyntitilanteessa tai vaikka nukkumaanmennessä käytettäviä rakenteita, vai yleisemmin esim. puhekieltä, yleiskieltä, kirjakieltä jne.?

Voisiko parempi määritelmä olla esim. tällaista: Kielen rekisterillä tarkoitetaan kielimuotoa, jonka käyttö kytkeytyy tiettyihin tilanteisiin. (lähde: http://www.finnlectura.fi/verkkosuomi/selityks.htm). Selite: eri rekisterit poikkeavat toisistaan mm. sanastollisesti (vrt. 'lapsi' (yleiskieli) 'muksu' (arkikieli). Rekisteri vaikuttaa myös kieliopillisiin ja syntaktisiin seikkoihin.

Lähikäsitteiden merkitseminen auttaisi hahmottamista myös.

Laura Heinilä (keskustelu)4. marraskuuta 2014 kello 19.22