Kasvitiede:värikasvi

    Tieteen termipankista

    värikasvi | värjäyskasvi | väriainekasvi

    värikasvi
    värjäyskasvi
    väriainekasvi
    Määritelmä kasvi, jonka sisältämiä yhdisteitä käytetään värjäykseen
    Selite

    Värjäykseen voidaan käyttää monenlaisia kasvinosia, tavallisimmin juuria, lehtiä ja kukkia, mutta myös hedelmiä, puun kuorta, jopa puuainetta.

    Värikasvit ovat aikanaan olleet merkittäviä kauppatavaroita, joita tarvittiin lankojen ja kankaiden värjäykseen. Historiallisesti tärkeimpiä niistä ovat olleet esim. sinistä väriä tuottavat indigokasvit (Indigofera), kirkkaankeltaista tuottava värireseda (Reseda luteola), vihertävää tuottava pensasväriherne (Genista tinctoria), punaista tuottava värikrappi (Rubia tinctorum) ja purppuranpunaista tuottava brasilpuu (Caesalpinia echinata). Suomen luonnonvaraisista kasveista saa paljon erilaisia keltaisia ja ruskeita sävyjä, mutta meilläkin on jo muinoin osattu käyttää värimorsinkoa (Isatis tinctoria) sinisen ja keltamataraa (Galium verum) korallinpunaisen värin saamiseen.

    Paitsi kuitujen värjäykseen värikasveja voidaan käyttää myös ruuan värjäämiseen tai kosmetiikkana. Pohjoismaissa osattiin ennen käyttää peltorusojuuren (Lithospermum arvense) juurta poski- ja huulipunana ja Aasiassa hennapensaan (Lawsonia inermis) lehtiä ihon värjäämiseen. Maustesahramin (Crocus sativus) luotteista saatua jauhetta käytetään pullan ja riisin värjäämiseen.

    Erikieliset vastineet

    dye plantenglanti (English)
    färgväxtruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BS2001, SLT2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Kasvitiede:värikasvi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:värikasvi.)