Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

yrityksen perustaminen

yrityksen perustaminen
Määritelmä Yrityksen perustaminen tarkoittaa uuden liiketoiminnan aloittamista ja liiketoiminnallista organisaation muodostamista.
Selite Yrittäjyyskasvatuksen yhtenä tavoitteena on uusien yritysten määrän ja laadun kasvattaminen. Yrityksen perustaminen vaatii kuitenkin monipuolisia tietoja ja taitoja, jotka ovat välttämättömiä yrityksen perustamisen lisäksi myös yrityksen johtamisessa ja kehittämisessä. (Matlay, 2005) Siksi yrittäjyyskasvatuksessa vaikutetaan esimerkiksi liiketoimintaosaamiseen ja muihin yrittäjyyteen liittyviin kykyihin, jotka ovat avuksi yrityksen perustamiseen liittyvien toimintojen, kuten resurssien keräämisen sekä yrityksen organisoinnin ja infrastruktuurin rakentamisen hallitsemisessa (Gartner, 1989; Markman & Baron, 2003). Myös tässä sanastossa käsitellään yrityksen perustamisen kannalta olennaisia osa-alueita esimerkiksi liikeidean, liiketoiminnan, liiketoimintasuunnitelman, liiketoiminta- ja toimialaympäristön, markkinoiden ja strategian sekä erilaisten yhtiömuotojen käsitteiden avulla.
Yrittäjyys samaistetaan usein uuden yrityksen perustamiseen (Gartner, 1989). Yrityksen perustamista onkin tutkittu paljon ja erilaisista näkökulmista, liiketoiminnallisen näkökulman ollen kuitenkin vallitseva. Yrittäjyyskasvatuksen osalta on tarkasteltu esimerkiksi yrittäjyyskasvatuksen vaikutuksia oppilaiden intentioihin ja kykyihin perustaa uusi yritys (Cox et al., 2001; Hytti & O’Gorman, 2004). Kuitenkin yhteyttä on hankala tutkia ja todistaa (Cox et al., 2002).

Vieraskieliset vastineet

new venture creationenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, CoxW&MuellerL&MossE2002, GartnerB1989, HyttiU&O’GormanC2004, HyttiU&O’GormanC2004, MarkmanD&BaronA2003, MatlayH2005

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrityksen perustaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →