Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

yrittäjämäinen toimintatapa

yrittäjämäinen toimintatapa
Määritelmä Yrittäjämäinen toimintatapa kuvaa kokonaisvaltaista, omaehtoista, aktiivista, valpasta ja motivoitunutta toimintaa yrittäjyydessä, työtehtävissä ja muilla elämänalueilla (vrt. omaehtoinen yrittäjyys) (Gibb, 2002; Koiranen, 1993; Ristimäki, 2002).
Selite Yrittäjämäinen toimintatapa liittyy oleellisesti yrittäjyyskasvatuksen tavoitteisiin, sillä yrittäjämäinen toimintatapa on merkittävä osa yrittäjyyttä sen kaikissa muodoissa. Erityisesti yrittäjämäinen toimintatapa liittyy ja kuvaa omaehtoista yrittäjyyttä (ks. omaehtoinen yrittäjyys). (Kyrö, 1998) Riippumatta ammatista, työtehtävästä tai muusta elämän osa-alueesta, yrittäjämäistä toimintatapaa tarvitaan ja tavoitellaan kasvavassa määrin. Kodin ja koulun arvomaailmat ja toimintatavat vaikuttavat oppilaaseen ja voivat joko kehittää tai lamauttamaa omaehtoista toimintaa, ongelmaratkaisukykyjä ja muita yrittäjämäisen toiminnan piirteitä (Koiranen, 1993; Ristimäki, 2002). Siksi yrittäjyyskasvatuksessa on merkittävää kiinnittää huomiota oppimisen näkökulmiin ja tapoihin, jotka tukevat yrittäjämäistä toimintatapaa (ks. yrittäjämäinen pedagogiikka).
Usein yrittäjyystutkimuksessa on keskitytty yrittäjyyteen yrittäjän toimintana tai toimintona erityisesti liiketoiminnallisesta näkökulmasta (Gartner, 1989). Tutkimuksessa on keskusteltu myös yrittäjämäisestä ajattelu- ja toimintatavasta sekä kyvykkyydestä suhteessa toimintaympäristöön ja yleisinä pidettyihin tapoihin. Keskustelu on kuitenkin ollut pitkälti liiketoimintapainotteista keskittyen ulkoiseen yrittäjyyteen ja taloudellisiin tavoitteisiin. (ks. Haynie et al., 2010)

Vieraskieliset vastineet

entrepreneurial activityenglanti
entrepreneurial behaviorenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, GartnerB1989, GibbA2002, HaynieM&ShepherdD&MosakowskiE&EarleyC2010, KoiranenM1993, KyröP1998, RistimäkiK2002

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:yrittäjämäinen toimintatapa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →