Kasvatustieteet:toimialaympäristö

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

toimialaympäristö

toimialaympäristö
Määritelmä Toimialaympäristö on liiketoimintaympäristön (ks. liiketoimintaympäristö) suppeampi osa, joka käsittää sen joukon yrityksiä, jotka tuottavat samanlaisia tai toisiaan korvaavia tuotteita tai palveluita (Johnson et al., 2005).
Selite Toimialaympäristö vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimintamahdollisuuksiin ja kilpailuedun saavuttamiseen, sillä toimialaympäristön voidaan nähdä sisältävän kilpailuvoimia, jotka vaikuttavat toimialan kannattavuuteen kilpailun intensiivisyyden kautta (Porter, 1991). Toimialaympäristö vaikuttaa myös yrittäjyyden houkuttelevuuteen ja yrittäjyyskasvatuksen vaikutusmahdollisuuksiin (Packham et al., 2010).
Toimialaympäristöjä on tutkittu samaten kuin toimialoja. Tutkimus on keskittynyt esimerkiksi toimialaympäristön määrittämiin markkinoihin ja kilpailuun sekä kehityssuuntiin. Erityisesti on tutkittu toimialan kilpailua ja kilpailuvoimia (ks. Porter, 1985). Myös yrittäjyyttä tutkitaan toimialoittain ja yrittäjyyskasvatuksen alueella on huomattu toimialojen asettamat tarpeet ja kehityssuunnat (Richarson & Hynes, 2008).

Vieraskieliset vastineet

industrial environmentenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, JohnsonG&ScholesK&WhittingtonR2005, PackhamG&JonesP&MillerC&PickernellD&ThomasB2010, PorterE1985, PorterM1991, RichardsonI&HynesB2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:toimialaympäristö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:toimialaympäristö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →