Kasvatustieteet:tiimioppiminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

tiimioppiminen

tiimioppiminen
Määritelmä Tiimioppiminen tarkoittaa yhteistoiminnallista, vuorovaikutuksellista ja vastuullista oppimismetodia, johon liittyvät sekä yksilö- että yhteisötason prosessit (Hytti et al., 2010; Seikkula-Leino, 2007). Tiimioppimisessa kaikki ryhmän jäsenet vaikuttavat oppimiseen, vaikka tällainen ryhmätyöskentely asettaakin merkittävän osallistumiseen liittyvän vastuun yksilölle (ks. yhteistoiminnallinen oppiminen) (Johnson et al., 1994).
Selite Yhtenä yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on tiimityöskentelytaitojen kehittyminen (Chia, 1996; Heinonen, 2007). Keskeistä tiimioppimisessa ovat ryhmä ja tiedon jakaminen (Seikkula-Leino, 2007). Siksi tiedollisten taitojen lisäksi tiimioppiminen kehittää aina sosiaalisia ja yrittäjyyttä tukevia taitoja (Johnson et al., 1994). Tiimioppiminen mahdollistaa myös sellaisten oivallusten syntymisen, jotka eivät olisi mahdollisia yksilön oppiessa yksin (Slavin, 2001). Lisäksi tiimioppiminen voi edistää (tai vastaavasti laskea) yrittäjyysmotivaatiota ja -intentioita (ks. motivaatio ja intentio) (Hytti et al., 2010). Huomattavaa on myös, että tiimityöskentely ja tiimityöskentelytaidot voivat auttaa erityisesti yrittäjyyden alussa (Harper, 2008). Tiimioppimiseen liittyy kuitenkin myös haasteita esimerkiksi ryhmädynamiikkaan ja palautteen antamiseen suhteen.
Tiimioppiminen haastaa perinteisen yksilökeskeisen näkemyksen yrittäjyydestä ja siihen liittyvästä oppimisesta ja erityisesti opettamisesta. Tiimioppiminen on herättänyt kasvavaa huomiota myös yrittäjyyskasvatuksen tutkimuksissa. Kuitenkin tiimioppimisesta ja sen vaikutuksista tiedetään vielä suhteellisen vähän (Hytti et al., 2010).

Vieraskieliset vastineet

team learningenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, ChiaR1996, HarperA2008, HeinonenJ2007, HyttiU&StenholmP&HeinonenJ&Seikkula-LeinoJ2010, JohnsonW&JohnsonD&Johnson HolubecE1994, Seikkula-LeinoJ2007, SlavinE2001

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:tiimioppiminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:tiimioppiminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →