Kasvatustieteet:sarjayrittäjyys

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

sarjayrittäjyys

sarjayrittäjyys
Määritelmä Sarjayrittäjyys tarkoittaa yrittäjyyttä, jossa yrittäjä omistaa tällä hetkellä jonkin taloudellisesti aktiivisen yrityksen tai osan siitä ja on aikaisemmin myynyt tai lopettanut omistamansa tai omistamiansa yrityksiä (Westhead & Wright, 1998). Sarjayrittäjät kuuluvat niin kutsuttuihin tapayrittäjiin (ks. tapayrittäjyys) (Plehn-Dujowich, 2010).
Selite Sarjayrittäjien merkitys taloudessa ja yhteiskunnassa on merkittävä (Plehn-Dujowich, 2010). Suomessa kaikista yrittäjistä sarjayrittäjiä on noin 30 prosenttia ja he vaikuttavat yrittäjyyden alalla yhä uudelleen (Hyytinen & Ilmakunnas, 2007). On esitetty, että aikaisemmasta yrittäjyyskokemuksesta voi olla hyötyä muissa yrittäjyysprosesseissa yrityksen johtamiseen sekä teknisiin ja kaupallisiin kykyihin liittyen (Hyytinen & Ilmakunnas, 2007; Westhead et al., 2005). Lisäksi aikaisempi menestys yrittäjänä voi lisätä itseluottamusta ja motivaatiota yrittäjyyttä kohtaan (Simon et al., 2000). Toisaalta samaan tapaa aikaisemmat kokemukset voivat vaikuttaa yrittäjyysmotivaatioon myös negatiivisesti (Starr & Bygrave, 1991).
Sarjayrittäjyys on suhteellisen nuori tutkimusalue eikä se sisälly yrittäjyystutkimuksessa muodostettuihin teorioihin. Sille ei myöskään löydy vielä erillistä teoriaa. (Plehn-Dujowich, 2010) Sarjayrittäjyyden luonteesta ja syntymisestä tiedetäänkin melko vähän (Hyytinen & Ilmakunnas, 2007). Olemassa olevat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa sarjayrittäjyyden esiintymiseen ja vertaamiseen muihin yrittäjyyden muotoihin (Westhead et al., 2005). Yrittäjyyden monimuotoisuuden hyväksymisen myötä tutkimuskiinnostus ja uuden tiedon määrä kasvavat kuitenkin myös sarjayrittäjyyden osalta koko ajan (Amaral et al., 2011).

Vieraskieliset vastineet

serial entrepreneurshipenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, AmaralA&BaptistaR&LimaF2011, HyytinenA&IlmakunnasP2007, Plehn-DujowichJ2010, SimonM&HoughtonS&AquinoK2000, StarrJ&BygraveW1991, WestheadP&UcbasaranD&WrightM2005b, WestheadP1998

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:sarjayrittäjyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:sarjayrittäjyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →