Kasvatustieteet:kotitalous

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kotitalous

kotitalous
Määritelmä Kotitalous on termi asumisyksiköstä, jonka muodostavat kaikki ne eri elämänjärjestelyiden perusteella yhteenkuuluvat henkilöt, joilla on kokonaan tai osittain yhteinen ruokatalous tai jotka muuten käyttävät tulojaan yhdessä (Tilastokeskus).
Selite Kotitalouteen liittyy sekä fyysisiä, taloudellisia, terveydellisiä että sosiaalisia tekijöitä. Sillä, millaisesta kotitaloudesta oppilas tulee, voi olla merkitystä hänen yrittäjyystaipumukseensa tai -kiinnostukseensa esimerkiksi kotitalouden tarjoaman sosiaalisen pääoman (ks. sosiaalinen pääoma) vuoksi. Kotitalouteen liittyy myös muiden jaettujen resurssien syntyminen ja hyödyntäminen. (Rodriguez et al., 2009) Esimerkiksi kotitalouden tulon lähteiden määrällä voi olla positiivinen yhteys yritysten perustamiseen taloudellisen riskin vähentämisen ja taloudellisen pääoman kertymisen vuoksi (Krasniqi, 2009). Kotitaloudet ovat myös merkittäviä työllistäjiä yrittäjien näkökulmasta
Kotitaloudet näkyvät talouden ja yrittäjyyden erilaisissa tutkimuksissa, vaikkakaan eivät suoraan valtavirran tutkimuksissa. Koska yrittäjyyden syntyyn vaikuttavia tekijöitä tutkitaan paljon ja niitä on lukuisia (Krasniqi, 2009), myös kotitalouksien vaikutus on joissakin tutkimuksissa otettu huomioon, vaikkakin vähän suhteessa esimerkiksi perheen ansaitsemaan paikkaan tällaisessa tutkimuksessa (Rodriguez et al., 2009).

Vieraskieliset vastineet

householdenglanti

Käytetyt lähteet

YVI-sanakirja, KrasniqiA2009, RodriguezP&TuggleS&HackettM2009, TietoaTilastoistaKotitalous

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Kasvatustieteet:kotitalous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:kotitalous.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →