Käännöstiede:kääntäjän näkyvyys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kääntäjän näkyvyys

kääntäjän näkyvyys
Definition kääntämiseen liittyvien henkilöiden toiminta, joka tuo kääntäjän läsnäolon ja tekstin käännösluonteen tiettäväksi käännösprosessissa ja yhteiskunnassa
Explanation Näkyvyyden käsite voidaan jakaa kolmeen lajiin: tekstuaaliseen (textual), paratekstuaaliseen (paretextual)ja ylitekstuaaliseen (extratextual). Tekstuaalinen taso tarkoittaa kääntäjän näkyvyyttä itse käännöksessä, tekstissä. Monet teoreetikot katsovat, että kääntämisen moraaliset ongelmat ratkeavat, jos kääntäjä ”paljastaa korttinsa”, so. tekee käännöksessä tiettäväksi tekstin käännösluonteen ja mahdolliset poikkeamat lähtötekstistä. Toisaalta on hyvin epäselvää, kuinka läsnäolo ilmaistaisiin esimerkiksi sanomalehtiartikkelissa, EU-dokumentissa jne. Christiane Nordin mukaan lojaalius saattaa vaatia myös kääntäjän näkymättömyyttä. Hänkin kuitenkin allekirjoittaa näkemyksen siitä, että kaikki lähtötekstistä poikkeamiset täytyy tuoda esiin, jotta lukijaa ei tule johdetuksi harhaan.

Paratekstuaalinen taso tarkoittaa varsinaisen käännöksen ulkopuolisia, kääntäjän tekemiä viittauksia kyseiseen käännökseen. Paratekstuaalista näkyvyyttä on esimerkiksi kääntäjän nimen lisääminen käännöksen yhteyteen tai pelkkä maininta siitä, että teksti on käännös. Suomennoksissa kääntäjän paratekstuaalista näkyvyyttä ovat esipuhe ja jälkisanat.

Ylitekstuaalinen näkyvyys taas liittyy kääntäjien ja käännösten näkyviksi tekemiseen yhteiskunnassa. Tekstuaalisesta ja paratekstuaalisesta tasosta poiketen ylitekstuaalisen näkyvyyden vaade ei kohdistu pelkästään kääntäjiin, vaan muihinkin käännösten ja kääntämisen kanssa tekemisissä oleviin tahoihin. (Referoiden käännetty lähteestä.)

Equivalents

translator visibilityenglanti
visibilité du traducteurranska
översättarens synlighetruotsi
Sichtbarkeit des Übersetzerssaksa

Sources

Koskinen2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Käännöstiede:kääntäjän näkyvyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Käännöstiede:kääntäjän näkyvyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →