Historia:uusi aika

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

uusi aika | varhaismoderni aika

uusi aika
varhaismoderni aika
Definition aikakausi, joka länsimaisessa historian aikakausijaossa seuraa keskiaikaa ja edeltää uusinta aikaa alkaen 1400-luvulta ja 1500-luvun alusta renessanssin, löytöretkien, kirjapainotaidon keksimisen ja reformaation myötä ja päättyen Ranskan suureen vallankumoukseen ja Napoleonin sotiin ja toisaalta teollistumisen alkuun
Explanation Länsimaisen historiankirjoituksen perinteisimmässä aikakausijaossa uusi aika alkaa 1400-luvulla ja 1500-luvun alussa keskiajan jälkeen mm. renessanssin, suurten valtameripurjehdusten eli löytöretkien, kirjapainotaidon synnyn ja yleistymisen sekä reformaation muutettua eurooppalaisten kulttuuria ja maailmankuvaa. Uutta aikaa seuranneen ns. uusimman ajan katsotaan yleensä alkaneen niin kutsutun uusimman ajan 1700-luvun lopulla Ranskan suuren vallankumouksen, Napoleonin sotien ja toisaalta teollistumiseen johtaneiden ja siitä aiheutuneiden teknologisten ja sosiaalisten murrosten myötä. Uutta aikaa luonnehtivina kulttuurisina ja yhteiskunnallisina piirteinä pidetään usein valtiollisen vallan keskittymistä ja itsevaltiuden nousua, ns. luonnontieteiden vallankumousta, yhteiskunnan asteittaisen sekularisaation eli maallistumisen alkua ja muun maailman valtaansa alistaneen eurooppalaisen kolonialismin sekä sotilaallisen ja teknologisen ylivallan alkua. Joillakin kielialueilla, mm. englanniksi, uutta aikaa ja uusinta aikaa kutsutaan usein yhteisellä kattokäsitteellä 'moderni aika' (Modern period), jolloin suomalaisen uusi aika -termin käännösvastine on 'varhaismoderni aika' (Early Modern period), kun taas ranskaksi 'modernilla aikakaudella' (époque moderne) tarkoitetaan nimenomaan samaa kuin suomen termillä 'uusi aika', sillä ranskaksi suomen 'uusinta aikaa' vastaa sikäläinen 'nykyajan' käsite (époque contemporaine), joka siis on mm. suomalaista ja englantilaista vastinettaan laajempi.

Equivalents

Early Modern periodenglanti
époque moderneranska
temps modernesranska
nya tidenruotsi
tidigmoderna tidenruotsi
frühe NeuzeitsaksaReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.08.2019: Historia:uusi aika. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:uusi aika.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →