Historia:Frederiksborgin rauha 1720

    Tieteen termipankista

    Frederiksborgin rauha 1720

    Frederiksborgin rauha 1720
    Määritelmä suuren Pohjan sodan 1700–1721 Ruotsin ja Tanskan välillä 3.7.1720 päättänyt rauhansopimus, jonka ruotsalaiset olivat allekirjoittaneet kesäkuun alussa Tukholmassa ja astui voimaan tanskalaisten allekirjoitettua sen pohjoissjällantilaisessa Frederiksborgin linnassa
    Selite

    Suuri Pohjan sota 1700–1721 oli alkanut Ruotsin osalta suotuisasti, mutta johtanut viimeistään Pultavan taistelussa vuonna 1709 maan kannalta katastrofiin Venäjän tuhottua Ruotsin kenttäarmeijan. Ruotsi oli yrittänyt jo vuosien ajan nujertaa sotilaallisesti Saksi-Puolaa siinä kuitenkaan onnistumatta, ja myös Tanska ja saksalaiset valtiot olivat mukana Ruotsin vastaisessa liittokunnassa. Venäläisten miehittäessä isossavihassa käytännössä koko Suomea ja kuningas Kaarle XII:n kuoltua taistelukentällä Norjassa vuonna 1718 Ruotsi alkoi pyrkiä vihollistensa kanssa rauhaan. Ensimmäiset rauhansopimukset solmittiin vuodenvaihteen 1719–1720 molemmin puolin ensin Hannoverin ja sitten Preussin kanssa Tukholmassa (Tukholman rauhat 1719–1720), kun Ruotsi luopui kolmikymmenvuotisessa sodassa saamastaan Bremen-Verdenistä ja Peenejoen eteläpuolisesta Pommerista sekä Usedomin ja Wollinin saarista rahakorvausta vastaan.
    Kolmanneksi Tukholman rauhansopimukseksi kutsutaan joskus myös Tanskan ja Ruotsin välistä, kesällä 1720 solmittua, suuren Pohjan sodan näiden maiden välillä päättänyttä rauhaa, koska ruotsalainen osapuoli allekirjoitti myös tämän rauhan Tukholmassa. Useammin tämä rauhansopimus tunnetaan kuitenkin sen tanskalaisen allekirjoituspaikan mukaan Frederiksborgin rauhana 1720. Tanskan ja Ruotsin rauhanehtoihin kuului, että Ruotsi luopui tullivapaudestaan Juutinraumassa, antoi 600 000 riikintaaleria Tanskalle ja luopui tukemasta Holsteinin herttuaa Tanskaa vastaan, mikä tarkoitti käytännössä, että aiemmin Holstein-Gottorpille kuuluneesta osasta Schleswigiä tuli tanskalainen. Tanska puolestaan palautti Ruotsille sodan aikana valloittamansa alueet, joihin kuuluivat Rügen, osia Etu-Pommerista ja Stralsundin, Wismarin ja Marstrandin kaupungit. Ruotsi sitoutui olemaan linnoittamatta uudestaan Wismaria, ja Tanska sitoutui olemaan tukematta Venäjää tai antamasta venäläisten kaapparilaivojen käyttää satamiaan.


    Suuren Pohjan sodan 1700–1721 Ruotsin ja Venäjän sekä käytännössä myös Ruotsin ja Saksi-Puolan välillä lopetti puolestaan Uudenkaupungin rauha 1721.

    Erikieliset vastineet

    Treaty of Frederiksborg 1720englanti (English)
    traité de Frederiksborg 1720ranska (français)
    freden i Frederiksborg 1720ruotsi (svenska)
    freden i Frederiksborg 1720tanska (dansk)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Historia:Frederiksborgin rauha 1720. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Frederiksborgin rauha 1720.)