Geologia:litostratigrafinen yksikkö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

litostratigrafinen yksikkö

litostratigrafinen yksikkö
Definition kerrostuneiden kivilajien jaottelussa käytetty yksikkö, joka perustuu yleensä kivilajiin ja sen fysikaalisiin (litologisiin) piirteisiin
Explanation Kerrostuneet kivilajit voivat olla alkuperältään sedimenttisiä tai vulkaanisia. Litostratigrafiset yksiköt pienemmästä laajimpaan lueteltuina ovat kerros, jäsen, muodostuma, ryhmä ja superryhmä. Luokittelun perusyksikkö on muodostuma.

Litostratigrafiset yksiköt eivät määrittele aikaa, mutta koska litostratigrafinen yksikkö on syntynyt tiettynä ajanjaksona, voi se olla kronostratigrafisesti merkittävä.

Additional Information Suomen kallioperän luokittelussa litostratigrafisten ja litodeemisten termien käyttö ei ole aina yksiselitteistä. Strand ym. (2010)[1] ehdotuksen mukaan:

- Litostratigrafista luokittelua käytetään silloin, kun kiven alkuperäiset kerrostumisrakenteet ovat tunnistettavissa ja kerroksen rajat voidaan tunnistaa selkeisiin kontakteihin ja vaihettumisvyöhykkeisiin.
- Litodeemistä luokittelua käytetään silloin, kun kiven alkuperäiset kerrostumisrakenteet eivät ole tunnistettavissa ja kallioperä koostuu useasta erilaisesta magmakivestä.

→ Litostratigrafisen ja litodeemisen luokittelun ero on siis litologisten piirteiden kartoitettavuus.

Katso myös Geologia:litodeeminen yksikkö.

Kielivastineet IUGS Multilingual thesaurus -projektista.

Equivalents

lithostratigraphic unitenglanti
unidad litoestratigráficaespanja
unità litostratigraficaitalia
unité lithostratigraphiqueranska
litostratigrafisk enhetruotsi
lithostratigraphische Einheitsaksa
podrazdelenie litostratigraficheskoevenäjä

Related Concepts

Sources

SKP1998, StrandK&KöykkäJ&KohonenJ2010

References

  1. StrandK&KöykkäJ&KohonenJ2010

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2020: Geologia:litostratigrafinen yksikkö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:litostratigrafinen yksikkö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →