Geologia:kimberliitti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kimberliitti | kimberliittipiippu

kimberliitti
kimberliittipiippu
Definition ultraemäksinen magmakivi, jonka intruusion muoto on yleensä piippumainen
Explanation Kimberliitit ovat magmakiviä, jotka ovat syntyneet harvinaisten tulivuorenpurkausten kautta. Kimberliittimagmat syntyvät syvällä vaipassa, noin 150-400 kilometrin syvyydessä.


Suomen kallioperästä löytyy yli 40 kimberliittiesiintymää, jotka ovat syntyneet kolmessa eri vaiheessa. Löydettyjen kimberliittiesiintymien ikä vaihtelee noin 630-1230 miljoonan vuoden välillä[1].

Kimberliittiä muodostavia tyypillisiä mineraaleja ovat oliviini, granaatti (kromipitoinen titaanipyrooppi), diopsidi ja ilmeniitti. Kimberliittimagmojen syntysyvyyden vuoksi kimberliitit ovat myös tärkeitä timanttien isäntäkiviä, sillä toisinaan suhteellisen nopeasti purkautuva kivisula nappaa mukaansa myös timantteja. Suurin Suomesta tähän mennessä löydetty timantti on läpimitaltaan 5,3 mm ja se löytyi Kuopion-Kaavin seudun kimberliitistä[2].

Kimberliitit koostuvat kiviaineksesta, joka sisältää runsaasti magnesiumia, kaliumia ja fosforia. Länsi-Afrikassa tehtyjen tutkimusten mukaan tietty kairapalmulaji (Pandunus candelabrum) vaikuttaisi kasvavan kimberliittipiippujen muodostavien kasvualustojen päällä ja sitä voitaisiin mahdollisesti käyttää geologisena indikaattorilajina[3].

Equivalents

kimberliteenglanti
kimberlite pipeenglanti

Related Concepts

Sources

SKP1998, SuomenKorukivet, Haggerty2015

References

  1. SuomenKorukivet
  2. SuomenKorukivet
  3. Haggerty2015

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2020: Geologia:kimberliitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:kimberliitti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →