Geologia:glaukoniitti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

glaukoniitti

glaukoniitti
Definition mineraali, jonka kemiallinen koostumus on (K,Na)(Fe3+,Al,Mg)2(Si,Al)4O10(OH)2
Explanation Glaukoniitti on kiillemineraali, jota syntyy autigeenisesti pääosin merellisissä ympäristöissä. Yhteen kasvanet hienorakeiset rakeet muodostavat sedimenttikerroksiin yleensä pyöreän muotoisia, kookkaampia palloja. Glaukoniitti on väriltään vihertävää tai sinertävän vihertävää.


Glaukoniitin muodostumisprosesseiksi on ehdotettu hienorakeisen aineksen (esim. foraminiferojen tai mineraalien, kuten maasälvät ja kiilteet) muuttuminen tai korvautuminen autigeenisesti kiteytyneellä glaukonitiilla.
Additional Information Glaukoniitti-termiä on käytetty kirjallisuudessa kahdessa eri merkityksessä: 1) morfologisena terminä, joka viittaa sedimenteistä löytyviin vihertäviin rakeisiin ja 2) viittaamaan tiettyyn rautarikkaaseen kiillemineraaliin[1].

Glaukoniittia on hyödynnetty esimerkiksi pigmenttiaineena maalauksissa osana vihreää pigmenttiseosta (engl. green earth).

Glaukoniitti-nimen alkuperä juontuu kreikan sanasta glaukos, joka tarkoittaa sinertävää tai vaalean vihreää[2].

Equivalents

glaukoniteenglanti
glaukonitruotsi

Related Concepts

Sources

GreensmithJT1978, McRaeSG1972, OspitaliF&al2008

References

  1. McRaeSG1972
  2. McRaeSG1972

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Geologia:glaukoniitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:glaukoniitti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →