Folkloristiikka:kalevalamittainen runous

    Tieteen termipankista

    kalevalamittainen runous

    kalevalamittainen runous
    Määritelmä kalevalamitalla sepitetty runous
    Selite

    Yleisnimityksellä kalevalamittainen runous tarkoitetaan kaikkea kalevalamitalla sepitettyä kansanrunoutta. Se voidaan jakaa eeppiseen eli kertomarunouteen, lyyriseen eli tunnelmarunouteen ja riittirunouteen, johon kuuluvat häärunot, karhunpeijaisrunot ja loitsut. Nimitys kalevalamittainen runous on sikäli harhaanjohtava, että kyseessä ovat loitsuja lukuun ottamatta laulut. Oikeampaa olisi siis puhua kalevalamittaisesta lauluperinteestä. Termi kalevalamitta on itse asiassa anakroninen: vanhalla suomalaisella runomitalla sepitetty laulusto on ollut olemassa vuosisatojen ajan ennen Lönnrotin Kalevalan (1835, 1849) ilmestymistä.

    Vanhamittaisen lauluston tärkeimmät poeettiset ("runousopilliset") piirteet ovat kalevalamitta, alkusoinnutus ja kerto. Kalevalamitta (Kalevala meter) on nelipolvinen trokeemitta. Erittäin luonteenomainen kalevalamittainen tyylikeino on kerto.

    Erikieliset vastineet

    Kalevala-meter poetryenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    PTT1998–2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Folkloristiikka:kalevalamittainen runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:kalevalamittainen runous.)