Folkloristiikka:folklorismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

folklorismi

folklorismi(vanhentunut)
Määritelmä prosessi, jossa perinnetuote irrotetaan aidoksi oletetusta esiintymisyhteydestään uuteen kontekstiin
Selite Folklorismi (folklorismus) on saksankielisellä alueella syntynyt käsite, joka heijastelee termin syntyaikaan kiinnittyvää, mutta nykyään vanhentunutta käsitystä perinteen kahtiajaosta aitoon ja epäaitoon (ks. myös fakelore). ”Toisen käden kansankulttuuriksi” kuvailtu ajatus folklorismista oli suosittu Suomessa 1960-luvulla ja joitakin vuosikymmeniä sen jälkeen. Käsite pyrki tavoittamaan ilmiöt, joissa folklore-elementit siirretään ajallisesta ja paikallisesta kontekstista uuteen, ja joissa niitä hyödynnetään kaupallisessa, viihteellisessä ja ideologisessa mielessä. Perinteen tietoista hyödyntämistä tarkastellaan nykyään usein kulttuuriperinnön käsitteen näkökulmista.

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Folkloristiikka:folklorismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:folklorismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.