Folkloristiikka:autenttisuus

    Tieteen termipankista

    autenttisuus | aitous

    autenttisuus
    aitous
    Määritelmä alkuperäisyyteen viittaava ominaisuus, joka luodaan tai tulkitaan kussakin esityksessä tai toiminnassa
    Selite

    Autenttisuus, aitous, ei ole perinteeseen sisäsyntyisesti liittyvä ominaisuus, vaan aina tilannesidonnaisesti esityksessä luotu tai tekstien tulkintaan liittyvä määritelmä. Aitouksia voi olla monenlaisia. Folkloristiikassa painotetaan nykyään, että elävä kulttuuri on itsessään aitoa. Asiat, joita ihmiset elämässään tekevät, ovat autenttisia ja oikeita riippumatta kyseessä olevien asioiden juurista.

    Autenttisuuskeskustelut määrittelevät folkloristiikan historiaa laajasti ja syvällisesti. Ne kietoutuvat eurooppalaisiin keskusteluihin alkuperäisyydestä ja puhtaudesta sekä modernin ja kehityksen aiheuttamasta vieraantumisesta.

    Suulliseen perinteeseen on liitetty sen keruuhistorian varhaisista vaiheista alkaen aitouden vaade. Aito perinne on merkinnyt elävässä perinneyhteisössä esitettyä, suullisesti välittyvää tietoa ja taitoa. Tällaisen perinneyhteisön ideaali on ollut kaiken ei-modernin metafora, joka on näyttäytynyt nostalgian kautta. Autenttisuudeksi on tulkittu se, mitä ei enää ole, mikä on menetetty, mitä ei koskaan saada, mikä on modernin pilaamaa. Autenttisuusdiskurssi on ollut myös yksi olennainen tieteenalan oikeuttamisen tapa.

    Suomalaisessa folklorisitiikassa Kalevalan ja kalevalamittaisen runouden aitouteen liittyvät keskustelut tarjoavat hyvän esimerkin autenttisuusdiskurssista. Jo 1800-luvulla mietittiin, edustiko Kalevala-eepos aidosti kansan ääntä, koska Kalevala oli syntynyt suullisen perinteen kirjallistamisprosessin (tekstualisaation) kautta.

    Myöhemmin kansainvälisiin autenttisuuskeskusteluihin ovat liittyneet muun muassa fakeloren ja folklorismin käsitteet. Suomessa Lauri Honko on esittänyt ajatuksen folkloreprosessista, joka heijastelee vanhentunutta käsitystä perinteen kahtiajaosta aitoon ja epäaitoon. Hongon mallissa perinteen ensimmäinen elämä sisältää sen luonnollisen läsnäolon perinneyhteisössä, keruun ja dokumentaation. Perinteen toiseen elämään kuuluvat sen kulttuuripolittiinen käyttö ja esittäminen muun muassa institutionaalisissa ja kaupallisissa yhteyksissä. Esimerkiksi kulttuuriperinnön tutkijat ovat purkaneet kahtiajakoa.

    Erikieliset vastineet

    authenticityenglanti (English)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Folkloristiikka:autenttisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:autenttisuus.)