Filosofia:suopeuden periaate

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

suopeuden periaate

suopeuden periaate
Määritelmä periaate, jonka mukaan tulkitsijan tulisi pyrkiä maksimoimaan muiden esittämien argumenttien pitävyys ja heidän väitteidensä totuus kuvittelemalla ne mahdollisimman järkeviksi
Selite Suopeuden periaate liittyy tilanteisiin, joissa kohdataan erilaisia tulkintoja, jotka voivat selittää yksilön puheen tai käyttäytymisen. Periaatteen mukaan niistä tulisi asettaa muiden edelle se, joka tekee puheen ja käyttäytymisen mahdollisimman rationaaliseksi käsillä olevilla olosuhteissa (joita on hyvin monenlaisia). Toisin sanoen suopeuden periaate vaatii, että toisen asema tai käyttäytyminen esitetään parhaassa mahdollisessa valossa. Periaate on tärkeä käytännön elämässä esimerkiksi kohdatessa vieraiden kulttuurin edustajia.
Filosofiassa periaatetta voidaan soveltaa esimerkiksi luettaessa menneen ajan ajattelijoita - vaikka argumentit näyttäisivät oudoilta, ne täytyy asettaa kirjoittajan ajan kontekstiin. Periaate voi tulla vastaan myös luettaessa filosofiaa käännöksenä. V. W. Quine (1908-2000) on sanonut: "Keskustelukumppanin älyvapaus määräpistettä pidemmälle ei ole niin todennäköistä kuin huono käännös".

Vieraskieliset vastineet

principle of charityenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:suopeuden periaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:suopeuden periaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →