Filosofia:suopeuden periaate

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

suopeuden periaate

suopeuden periaate
Definition periaate, jonka mukaan tulkitsijan tulisi pyrkiä maksimoimaan muiden esittämien argumenttien pitävyys ja heidän väitteidensä totuus kuvittelemalla ne mahdollisimman järkeviksi
Explanation Suopeuden periaate liittyy tilanteisiin, joissa kohdataan erilaisia tulkintoja, jotka voivat selittää yksilön puheen tai käyttäytymisen. Periaatteen mukaan niistä tulisi asettaa muiden edelle se, joka tekee puheen ja käyttäytymisen mahdollisimman rationaaliseksi käsillä olevilla olosuhteissa (joita on hyvin monenlaisia). Toisin sanoen suopeuden periaate vaatii, että toisen asema tai käyttäytyminen esitetään parhaassa mahdollisessa valossa. Periaate on tärkeä käytännön elämässä esimerkiksi kohdatessa vieraiden kulttuurin edustajia.
Filosofiassa periaatetta voidaan soveltaa esimerkiksi luettaessa menneen ajan ajattelijoita - vaikka argumentit näyttäisivät oudoilta, ne täytyy asettaa kirjoittajan ajan kontekstiin. Periaate voi tulla vastaan myös luettaessa filosofiaa käännöksenä. V. W. Quine (1908-2000) on sanonut: "Keskustelukumppanin älyvapaus määräpistettä pidemmälle ei ole niin todennäköistä kuin huono käännös".

Equivalents

principle of charityenglanti

Related Concepts

Sources

BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.06.2019: Filosofia:suopeuden periaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:suopeuden periaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →