Filosofia:sulkeistaminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

sulkeistaminen | sulkeistus | irtisanoutuminen | pidättäytyminen

sulkeistaminen(ehdotettu)
sulkeistus
irtisanoutuminen
pidättäytyminen
Määritelmä fenomenologisessa reduktiossa tapahtuva tietoisuuden aktin ulkopuolisten tekijöiden eliminoiminen
Selite Edmund Husserlin (1859-1938) fenomenologisen reduktion tavoitteena on saavuttaa välitön kokemus, puhdas tietoisuus. Sen edellytyksenä on kaikkien tietoisuuden aktien ulkopuolisten tekijöiden (luonnollinen asenne) poissulkeminen, sulkeistaminen. Tämä koskee kaikkia kulttuurillisia, esteettisiä, tieteellisiä, uskonnollisia jne. rakenteita, ajattelutottumuksia ja ennakkoluuloja. Sulkeistaminen ei tarkoita sitä, että ulkomaailman olemassaolo kielletään - se vain sulkeistetaan tilapäisesti, jotta tietoisuus voi fokusoitua henkisten toimintojen rakenteeseen. Kaikenkattava sulkeistaminen on fenomenologisen tutkimuksen aloituspiste, radikaalin ajattelun liike. Siinä kumotaan maailmaa koskeva yleisasetus eli kyseenalaistetaan maailman itsestäänselvä olemassaolo. Maailman olemassaoloa ei kuitenkaan kiistetä, sen itsestäänselvyys vaan kumotaan. Maailman kiistämisen sijaan Husserl puhuu maailman neutraloimisesta ja tarkastelemisesta tavalla, joka on välinpitämätön sen olemisen suhteen.
Fenomenologisen sulkeistamisen motivaatio on positiivinen: Husserlin mukaan poissulkemisen sijaan sen tehtävänä on avata fenomenologialle hedelmällinen tutkimuskenttä. Sulkeistamisen seurauksena maailma näyttäytyy kokijalle uudella tavalla. Varsinainen positiivinen kokemus tavoitetaan kuitenkin vasta fenomenologisessa reduktiossa, ei sulkeistamisessa.
Lisätiedot kr. epokhē

Vieraskieliset vastineet

bracketingenglanti
épocheranska
Einklammerungsaksa

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SaarinenE2002, PulkkinenS2010, BackmanJ2010

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Filosofia:sulkeistaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:sulkeistaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →