Filosofia:subjektivismi

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

subjektivismi

subjektivismi
Määritelmä katsomus, jonka mukaan kaikki tieto ja arvot ovat yksipuolisia, erehdyksille alttiita, aikaan ja kulttuuriin sitoutuneita esittäjänsä tarkastelutavan mukaisia tai maailmankatsomuksen sävyttämiä
Selite Subjektivismi on tiedostavan minän tai subjektin asemaa painottava näkemys. Tietoteoreettisen subjektivismin mukaan tiedostavan minän omat aistimukset ovat ensisijaisia mahdollisen tiedon lähteitä. Metafysiikassa subjektivismi tarkoittaa näkemystä, että todellisuuden perimmäiset rakenteet ovat mielen heijastumaa. Subjektivistisia piirteitä on usein idealistisissa teorioissa. Etiikassa subjektivismilla ymmärretään käsitystä, jonka mukaan moraaliväittämät ovat raportteja esittäjänsä moraalituntemuksista. Metafysiikassa subjektivistisia painotuksia esiintyy usein idealismin eri muodoissa, joille yhteistä on että todellisuuden perimmäiset rakenteet katsotaan mielen heijastumiksi.

Vieraskieliset vastineet

subjectivismenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, SaarinenE1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Filosofia:subjektivismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:subjektivismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →