Filosofia:riittävän perusteen periaate

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

riittävän perusteen periaate

riittävän perusteen periaate
Määritelmä metafyysinen periaate, jonka mukaan ei ole mitään ilman riittävää syytä
Selite Riittävän perusteen periaate on julkilausutusti keskeinen G. W. Leibnizin (1646-1716) filosofiassa ja joidenkin tutkijoiden (erityisesti Michael Della Rocca) mukaan se esiintyy merkittävästi myös Baruch Spinozan (1632-1677) metafysiikassa. Periaatteesta on useita eri muotoiluja, mutta tärkein on se, että ei ole mitään mikä ei olisi siten kuin se on, sillä sen olemassaoloon tietyllä tavoin on riittävä peruste. Leibnizin metafysiikassa tämän aktuaalisen maailman olemassaolon (ja muiden mahdollisten maailmojen ei-olemassaolon) riittävä syy on se, että Jumala katsoi tämän maailman parhaaksi mahdollisista maailmoista. Leibniz sovelsi periaatetta myös inhimillisen rationaalisen valinnan teoriassa, jossa paras teko sisältää siihen riittävän syyn.
Periaatteen luonteeseen kuuluu se, että kaikki selityksen katsotaan kausaalisiksi mikä vahvistaa periaatetta - syy voi olla mikä tahansa. Kausaaliluonne sai kuitenkin David Humen (1711-1776) epäileväksi ja hän kritisoi periaatetta sillä perusteella, että sitä on mahdoton todistaa. Se on siis rationaalinen konstruktio vailla empiiristä perustaa.
Humen kritiikistä huolimatta periaatetta on pidetty yleensä hyödyllisenä, sillä sen avulla voidaan periaatteessa selittää mikä ilmiö tahansa ja se antaa avaimen kaiken epäilemiseen mikä sopii hyvin skeptikoille. Periaatteella on ollut rooli myös joissain nykyisissä ajatussuuntauksissa, esimerkiksi Martin Heideggerin (1889-1976) metafysiikassa.
Lisätiedot lat. principium rationis sufficientiae

Vieraskieliset vastineet

principle of sufficient reasonenglanti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SalonenT2008, RoinilaM2007, BagginiJFoslP2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.03.2019: Filosofia:riittävän perusteen periaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:riittävän perusteen periaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →