Filosofia:riittävän perusteen periaate

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

riittävän perusteen periaate

riittävän perusteen periaate
Definition metafyysinen periaate, jonka mukaan ei ole mitään ilman riittävää syytä
Explanation Riittävän perusteen periaate on julkilausutusti keskeinen G. W. Leibnizin (1646-1716) filosofiassa ja joidenkin tutkijoiden (erityisesti Michael Della Rocca) mukaan se esiintyy merkittävästi myös Baruch Spinozan (1632-1677) metafysiikassa. Periaatteesta on useita eri muotoiluja, mutta tärkein on se, että ei ole mitään mikä ei olisi siten kuin se on, sillä sen olemassaoloon tietyllä tavoin on riittävä peruste. Leibnizin metafysiikassa tämän aktuaalisen maailman olemassaolon (ja muiden mahdollisten maailmojen ei-olemassaolon) riittävä syy on se, että Jumala katsoi tämän maailman parhaaksi mahdollisista maailmoista. Leibniz sovelsi periaatetta myös inhimillisen rationaalisen valinnan teoriassa, jossa paras teko sisältää siihen riittävän syyn.
Periaatteen luonteeseen kuuluu se, että kaikki selityksen perusteet katsotaan kausaalisiksi mikä vahvistaa periaatetta - syy voi olla mikä tahansa. Kausaaliluonne sai kuitenkin David Humen (1711-1776) epäileväksi ja hän kritisoi periaatetta sillä perusteella, että sitä on mahdoton todistaa. Se on siis rationaalinen konstruktio vailla empiiristä perustaa.
Humen kritiikistä huolimatta periaatetta on pidetty yleensä hyödyllisenä, sillä sen avulla voidaan periaatteessa selittää mikä ilmiö tahansa ja se antaa avaimen kaiken epäilemiseen mikä sopii hyvin skeptikoille. Periaatteella on ollut rooli myös joissain nykyisissä ajatussuuntauksissa, esimerkiksi Martin Heideggerin (1889-1976) metafysiikassa.
Additional Information lat. principium rationis sufficientiae

Equivalents

principle of sufficient reasonenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, RoinilaM2007, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.11.2019: Filosofia:riittävän perusteen periaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:riittävän perusteen periaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →